joi, noiembrie 28, 2024
AcasăCOMUNITATELa Şcoala Mircea Vodă Călăraşi copiii învaţă să se implice pentru un...

La Şcoala Mircea Vodă Călăraşi copiii învaţă să se implice pentru un Mediu sănătos

- Advertisement -

La începutul săptămânii trecute, curtea Şcolii Gimnaziale Mircea Vodă Călăraşi s-a umplut cu copii dornici să dea o mână de ajutor pentru protejarea mediului în care trăim. Şi ca să-şi aducă contribuţia chiar din prima zi, aceştia au adus cât de multă hârtie au putut pentru a fi reciclată.

La inaugurarea proiectului au participat, alături de directorul şcolii, prof. Alina Lotrea, Gabriel Şerban, coordonator Asociaţia „Prietenii Pădurilor din România”, viceprimarul Dragoş Coman, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, prof. Sorin Danciu şi reprezentantul Ocolului Silvic Călăraşi, Alexandru Dulgheru.

„Prietenii Pădurii” este un alt proiect educaţional pe care Şcoala Mircea Vodă îl desfăşoară. Respectul pentru mediu se învaţă în această şcoală încă din clasele primare. Mai mult decât ca simplă teorie, ci prin activităţi practice, în care copiii să fie implicaţi în mod direct. Aşa se va întâmpla şi prin acest proiect, desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia „Prietenii Pădurilor din România” din România, Primăria Călăraşi şi Direcţia Silvică – Ocolul Silvic Călăraşi.

Proiectul va avea două componente, una de a planta copaci iar cealaltă de a colecta hârtie

Împreună cu Asociaţia „Prietenii Pădurilor din România”, Primăria Călăraşi şi Ocolul Silvic Călăraşi, în martie 2020 elevii şcolii vor participa la o campanie de plantare de pomi. În toată această perioadă, până în ianuarie 2020, se va desfăşura campania de colectare a hârtiei, realizată în colaborare cu S.C. ROLAV Consulting SRL.

Această firmă va colecta şi valorifica toată hârtia. Complementar activităţilor de plantare şi colectare de hârtie, Şcoala va organiza expoziţii de afişe, desene, colaje cu tema „S.O.S. Pădurea”. Aceasta va avea loc cu prilejul Zilei Internaţionale a Pădurilor – 21 martie 2020. În prealabil, toate lucrările vor fi fotografiate şi se vor regăsi pe pagina de facebook a şcolii, pentru a putea fi vizibile întregii comunităţi şcolare. Toate creaţiile vor fi expuse în holul şcolii.

Conform directorului Alina Lotrea, „proiectul urmăreşte dezvoltarea laturii voluntariatului în rândul elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, cu accent pe grija pentru mediul înconjurător. Educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului, prin implicarea activă în activităţi cu caracter ecologic.”

„Vreau să încep prin a vă spune că sunt foarte mândră de voi. De tot ceea ce faceţi şi de cât sunteţi de receptivi. Pentru faptul că răspundeţi cu drag tuturor provocărilor noastre şi pentru că sunteţi perseverenţi în tot ceea ce faceţi. De ce spun acest lucru?

Pentru că în 2015 începeam să construim împreună un proiect, mic pe vremea aceea, pe care l-am numit Nouă Ne Pasă. În primii doi ani s-a desfăşurat la nivel local. În 2017 a devenit judeţean, în 2018 regional, pentru ca anul acesta să fie inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale. Iar acest lucru s-a întâmplat datorită vouă!

Astăzi, poate la fel de timid, debutăm cu un nou proiect pe care vrem să îl facem la fel de mare: Prietenii Pădurii.

Ce ne-am propus să facem? Să învăţăm să preţuim hârtia, să preţuim materia prima din care aceasta se face, să colectăm cât mai multă hârtie şi plantăm cât mai muţi copaci. SĂ FIE VERDE! SĂ FIM PRIETENII PĂDURII!” – prof. Alina Lotrea, director Şcoala Mircea Vodă.

„Bună ziua, prieteni ai pădurii! Mulţumesc doamnei Alina Lotrea pentru invitaţie şi o felicit pentru neastâmpărul ei de a face lucruri bune! Dragi copii, în 50 de ani populaţia planetei s-a dublat. Astăzi suntem 7,53 miliarde. În următorii 50 de ani, probabil se va întâmpla exact acelaşi lucru.

Foarte mulţi pentru această planetă care devine din ce în ce mai neîncăpătoare. Tot ce vedeţi aici se face din arbori, toată hârtia pe care dumneavoastră o folosiţi, tot ce ţine de viaţa noastră există din resursele acestei planete. Noi suntem obligaţi să o ajutăm, suntem obligaţi.

Vă mai spun un lucru care s-ar putea să vă intereseze. De 50 de ani încoace, numărul animalelor de pe acest pamânt a scăzut cu 60%. Sunt lucruri grave, pe care dacă nu le vom schimba, vom avea cu toţii de suferit.” – viceprimar Dragoş Coman.

„Vreau să vă spun, în primul rând, că este un sentiment de mare bucurie să fiu prezent în acest spaţiu excepţional, pentru că emană numai energie pozitivă. Este aici doamna director, pe care o ştiu de 20 de ani, de la Radio Voces Campi, şi care pentru mine reprezintă o confirmare a ceea ce credeam atunci când a venit să coordoneze activitatea acestei şcoli. Practic aici avem o oază de cultură şi de energie tânără care i se datorează.

Pe de altă parte, există acest tânăr, Gabriel Şerban, care de mai multă vreme mă bate la cap şi îmi trimite tot felul de mesaje, tot felul de acţiuni, de împăduriri, de tineri pe care îi atrage în tot felul de acţiuni.

Şi acum un mesaj pentru voi! Pentru că aţi primit cărţi în schimbul maculaturii aduse. Sigur că generaţia voastră creşte cu internetul, iar la cărţi ajungeţi mai greu, doar dacă vă obligă profesorii…

Dacă staţi doar pe internet învăţaţi doar cele 265 de cuvinte pe care trebuie să le ştiţi ca să comunicaţi, dacă citiţi cărţi ajungeţi să ştiţi mii de cuvinte şi atunci vă veţi putea exprima ca nişte oameni cu adevărat valoroşi. Citiţi cărţi pentru că merită!” – prof. Sorin Danciu, director Direcţia Judeţeană de Cultură Călăraşi.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite