Consiliul Județean Călărași a depus, în cadrul solicitării de propuneri de proiecte pentru Programul INTERREG VA România – Bulgaria, proiectul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra”.
Prin realizarea acestui proiect, Consiliul Județean Călărași intenționează să realizeze o serie de obiective de investiții care să aducă un plus valoare comunităților locale. Obiectivul proiectului este de a îmbunătății navigabilitatea pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra prin asigurarea unor conditii de siguranță a oamenilor.
Acest proiect face parte dintr-un plan mare de dezvoltare a infrastructurii și turismului în zona Călărași. Implementarea proiectului va avea ca rezultat, pe de o parte implementarea intervențiilor de sistematizare pe terenul existent, protecția peisajului din zonă, și pe de altă parte îmbunătățirea infrastructurii de pe ambele maluri ale Dunării, în scopul de a menține navigabilitatea pe brațul secundar al Dunării, mai ales în timpul verii, când apa scade, dar și pe timp de iarnă.
Pentru semnalizarea șenalului navigabil se vor instala balize pe 5 km pe căile navigabile interioare pe Borcea – brațul secundar al Dunării. De asemenea, vor fi create două stații fluviale, una pentru fiecare parte a Dunării și se vor achiziționa două ambarcațiuni de dimensiuni medii – „autobuze fluviale” pentru transportul pasagerilor.
Aceste căi navigabile îmbunătățite vor contribui la indicatorii de realizare a axei prioritare 1 – o regiune bine conectată prin îmbunătățirea a aproximativ 11 km din lungimea totală (12 Km) a căilor navigabile interioare.
Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru Granița România-Bulgaria a anunțat că proiectul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra” a fost aprobat pentru finanțare în cadrul axei Prioritare 3 a Programului INTERREG VA România – Bulgaria.
Consiliul Judeţean Călăraşi va asigura, din bugetul propriu, cheltuielile generate de implementarea proiectului în avans, până la rambursare, a cheltuielilor neeligibile neprevizionate, precum și cofinanţarea proiectului cu suma de 14.394,10 euro, ce revine județului Călăraşi din valoarea totală a proiectului.