Mircea Brânduşă. Dorobanţu, această comună situată în Câmpia Bărăganului, statornicită pe malul drept al râului Mostiştea, are în componenţă satele Dorobanţu, Vărăşti şi Boşneagu. Ca reşedinţă de comună, Dorobanţu are din vara anului o nouă conducere – Vasile Stoica, primar şi Jan Apostol, viceprimar. Aceştia şi-au propus dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate, prin luarea unor măsuri administrative coerente.
„Imediat după învestirea mea în funcţia de primar am implementat în primăria comunei Dorobanţu un stil de lucru bine articulat, pe care ne preocupăm să-l îmbunătăţim în continuare. Acest stil de lucru ne va da posibilitatea să avem o viziune clară pentru anii următori şi să asigurăm comunei o dezvoltare coerentă, care să permită punerea în valoare a tuturor posibilităţilor şi facilităţilor existente. Vom acorda o atenţie specială punerii în valoare a proiectelor de infrastructură, care necesită cofinanţare locală, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor.”, preciza la începutul discuţiei primarul Vasile Stoica.
Din iunie 2012 şi până în februarie 2013 primăria Dorobanţu a iniţiat o multitudine de proiecte, dintre care unele au fost finalizate iar altele se află în curs de realizare.
„Aş vrea să amintesc, pentru început, lucrările demarate şi finalizate: igienizarea satelor comunei; pietruirea unor străzi pe o lungime totală de 500 m, lucrare posibilă din fonduri provenite din sponsorizare; punerea în funcţiune a centralei termice la Şcoala Generală din satul Dorobanţu; lucrări de reparaţii şi igienizare la Şcoala din satul Dorobanţu; punerea în funcţiune a centralei termice la Şcoala din satul Vărăşti, lucrare posibilă din sponsorizare; dotarea cu mobilier nou a sălilor de clasă din Şcolile comunale; achiziţionarea din sponsorizări a 27.000 bucăţi puiet forestier, în vederea plantării lor şi înfiinţarea unei perdele forestiere de ozonificare a aproximativ 6 ha de teren; recepţia lucrărilor la reţeaua de apă în satele Vărăşti, Dorobanţu şi Boşneagu; înfiinţarea Ansamblului Folcloric ”Spicul” pentru copii în vârstă de 9-12 ani, cu sprijinul coregrafilor Aurel şi Marian Mailat; susţinerea echipei de fotbal financiar şi logistic care a condus la un salt uriaş în clasamentul Ligii a -V-a, seria EST, de pe ultimul loc pe locul 2; organizarea unor evenimente culturale precum: Ziua Recoltei în cadrul căreia au fost posibile o serie de spectacole cu invitaţi de seamă din lumea artistică; Revelionul 2012 în satul Boşneagu cu participarea a peste 30 de familii; sărbătoarea Bobotezei cu concursuri de cai; s-au acordat din sponsorizare premii în valoare de 4.000 lei şi Ziua femeii cu participarea a peste 300 de doamne şi domnişoare din comună.”, a continuat viceprimarul Jan Apostol.
Despre activitatea economică a primăriei, d-na contabil Adriana Alexandru ne-a precizat următoarele:
„Cu toate că la finele anului 2012 serviciul economic al primăriei s-a situat pe un front excedent, fără datorii, consider că bugetul pe care îl vom stabili pentru anul 2013 nu va asigura în totalitate finanţarea cheltuielilor prevăzute, fapt pentru care vom face demersuri pentru obţinerea fondurilor externe – CJ, Guvern, fonduri europene – necesare administraţiei locale în vederea implementării unor proiecte benefice comunităţii. Gradul de colectare al taxelor şi impozitelor la finele lui 2012 a fost de aproximativ 80%. Conform codului fiscal în vigoare, taxele şi impozitele au fost majorate cu 16%.” Viceprimarul Jan Apostol a ţinut să adauge că: „Din punct de vedere administrativ, serviciile din primărie, deşi cu un volum foarte mare de muncă, lucrează în parametri optimi. Există o colaborare benefică locuitorilor între primar, viceprimar, funcţionari şi consilieri, fapt care este vizibil prin îmbunătăţirea considerabilă a imaginii primăriei în ultimul timp.”
Deşi presat de timp (locuitorii îl aşteptau să stea de vorbă), primarul Vasile Stoica mi-a făcut cunoscute priorităţile administraţiei locale pentru perioada următoare:
„Pentru anul în curs, intenţionez implementarea unui proiect care are ca obiectiv pietruirea unor străzi comunale în lungime de 6 km. Proiectul a trecut de faza de licitaţie şi în scurt timp se vor demara lucrările. Îmbunătăţirea serviciului de pază în satele comunei prin încheierea unui contract cu o firmă de specialitate; Achiziţionarea a 200 bucăţi puiet forestier tei care vor fi plantaţi de-o parte şi de alta a DN care tranzitează comuna; Demararea unor lucrări de reabilitare şi modernizare a sediului actual al primăriei; înfiinţarea de spaţii verzi în satele Dorobanţu şi Vărăşti; înfiinţarea unui spaţiu de joacă în Centrul de Îngrijire pentru Copii tip after-school în satul Vărăşti. Precizez că aceste două proiecte au fost depuse de fosta conducere a primăriei prin PNDR, Măsura 3.2.2, neprimind finanţare. Tocmai pentru că le consider foarte importante, urmează ca în perioada următoare să caut surse pentru finanţare, în vederea derulării acestora. Pe agenda mea de lucru se află un proiect important care vizează înfiinţarea unei locaţii în care să-şi desfăşoare activitatea Ansamblul Folcloric „Spicul”. Pentru că reprezintă o prioritate am solicitat sprijinul parlamentarilor care au candidat în Colegiul 3, respectiv dl senator Liviu Tomoiagă şi dl deputat Ştefan Motreanu.”
În rest, deşi traiul locuitorilor nu este deloc unul liniştit, primarul Vasile Stoica se declară încântat de comuna sa pe care singur o caracterizează drept una aflată într-o dinamică continuă. Îşi doreşte ca localnicii comunei să aibă în viitor un standard de viaţă ridicat, pentru care va face tot posibilul, iar acolo unde poate, dl primar încearcă să le întindă o mână de ajutor.
„Funcţia de primar implică o activitate care îmi face plăcere. Lucrul cu oamenii mi-a fost sortit, ţinând cont că eu vin dintr-un sector privat de activitate. Tuturor locuitorilor comunei aş dori să le transmit pe această cale, multă sănătate şi să aibă încredere în actuala conducere a administraţiei locale.”