Mircea Brândușă. Mihai Gurlui, primarul comunei Belciugatele, este nemulțumit de explozia prețurilor din anul precedent, ceea ce îi îngreunează punerea în practică a unor proiecte, dar pare destul de optimist în ceea ce privește investițiile pe care are de gând să le implementeze în viitor.
În cadrul PNDL2, administrația liberală din Belciugatele are în desfășurare proiectul „Extindere și modernizare rețea de alimentare cu apă în comuna Belciugatele, județul Călărași”, în valoare de peste 5,3 milioane de lei, cu execuție la 85%.
Tot în cadrul aceluiași program, comuna Belciugatele urmează să demareze în acest an realizarea și dotare unei grădinițe cu program prelungit, proiect în valoare de 6.290.710,21.
Dar cele mai importante proiecte ce vor demara în 2023 sunt cele finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. 25 de milioane de lei este suma obținută de primarul Mihai Gurlui pentru două proiecte:
„Modernizare drumuri publice în comuna Belciugatele, județul Călărași” – 7.193 m de străzi, astfel:
Sat Belciugatele: Strada Radu Ene (Parțial), Complex Turistic, Cantonului, De Est, Serelor, Sudului, Văii, Nordului, Primăverii, Dumitru Roșu, Anghel C-Tin
Sat Cândeasca: Strada Gârla Mare, Plt. Paraschiv Ion
Sat Măriuța: Strada Preda Dumitru, Voicilă Ștefan, Iosif Nicolae, Mandache Gheorghe, Pencu Cristache, Voinea Ion, Mandache Aurel, Str. 10
Sat Mataraua: Strada Manolache Nicolae
„Înființare sistem de canalizare în comuna Belciugatele, satele Belciugatele și Cândeasca” – 9.850 m, astfel:
Sat Belciugatele: Strada Linia Mică, Strada Paul Rudeanu, Strada Ionescu Liviu, Strada Raducanu Constantin, Strada Vasile Voinescu, Strada Panait Stoian
Sat Cândeasca: Strada Kaltembek Gheorghe, Strada Dragnea Ion, Strada Ioniță Ion, Strada Cristea Dumitru
Rep: D-le primar, cum ați descrie anul 2022?
M.G.: Un an cu multe opreliști pentru că în contextul acesta macro-economic, să zic așa, în care prețurile au explodat, iar asta a dus la imposibilitatea de a continua proiectele deja începute și la imposibilitatea de a demara altele noi.
Rep: Mai concret, la ce vă referiți? Ce s-a oprit, ce n-ați putut continua?
M.G.: De exemplu, nu am putut continua din faza de proiectare și să începem execuția unui proiect de construire a unei grădinițe cu program prelungit. Devizele au fost date peste cap ca urmare a inflației, a creșterii absurde a prețurilor la materiale, la mâna de lucru și ne-a dat devizul peste cap astfel încât nu s-a mai înscris nimeni la licitație.
Rep: Soluția?
M.G.: Soluția: actualizarea devizelor la prețurile actuale. Sunt date niște Ordonanțe de Guvern pentru actualizarea lor, dar tot nu acoperă realitatea din teren. Cu toată actualizarea pe care o dau aceste OG nu acoperă costurile materialelor și manoperei. Acum constructorul mi s-a retras pur și simplu, el fiind licitat acum 2 ani, și va trebui să reluăm toată procedura, să actualizăm devizele ca să putem să demarăm proiectul care este așteptat de comunitatea locală de câțiva ani.
Rep: De la 2023 ce așteptări aveți?
M.G.: În primul rând să continui proiectele acestea începute și să le termin și să încep altele noi. Proiect de asfaltare a unor străzi, acum mi s-a prezentat un SF, undeva la 6,5 km și, sper eu, să-l finalizăm anul acesta cand vom demara și un proiect de canalizare pentru satele Belciugatele și Cândeasca. Pentru celelalte sate e puțin probabil că se va face într-un orizont apropiat, pentru că ele sunt la distanță. Nu-ți finanțează nimeni o canalizare doar pentru un sat cu 100 de familii. Și nici nu poți să prelungești o canalizare de la Belciugatele la Măriuța unde am o distanță de 7 km, tehnic nu e posibil așa ceva.
Rep: Ca și investiții prioritare ale primarului Mihai Gurlui, care ar fi, referindu-ne strict la perioada care a mai rămas din mandatul acesta?
M.G.: Acest proiect de asfaltare care ar duce gradul de asfaltare al comunei la 98% cu cei 6,5 km, practic nu mai am ce să asfaltez. Mi se pare un lucru foarte bun. N-a avut niciodată Belciugatele până la mine nici o stradă asfaltată, decât cele de interes local. Prioritatea numărul doi este să extind rețeaua de energie electrică într-un cartier nou care se face până la DN, în zona de tineret, apa am reușit s-o tragem acolo, mai rămân câteva branșamente de făcut dar e dusă conducta în zona de tineret.
Rep: Câte case se vor construi în acest cartier al tineretului și cine sunt beneficiarii?
M.G.: Fix 100 de case se vor construi acolo, beneficiari fiind tinerii care îndeplinesc condițiile Legii 15/2003. Deja sunt construite vreo 20 de case, restul așteaptă din lipsa curentului electric în zonă.
Rep: Vorbim un pic și de partea economică a comunei? Ați reușit să vă faceți bugetul, cum este comparativ cu anii precedenți, sunteți mulțumit?
M.G.: Este mai bun bugetul față de anul precedent, dar eu zic că acoperă doar inflația, ca peste tot de altfel.
Rep: 2022 l-ați terminat ușor pe excedent sau așa acolo în limită?
M.G.: Da, ușor pe excedent. Am realizat un excedent, dar banii îi vom redirecționa pe proiectele astea. A rămas excedentul și pentru că n-am putut să mai fac grădinița, un pas înapoi pentru mine.
Rep: Există interes pentru investiții în comuna pe care o conduceți? Ar fi o sursă suplimentară de bani la bugetul local pe de o parte și pe de altă parte noi locuri de muncă pentru locuitorii comunei Belciugatele.
M.G.: Mici investitori mai vin, dar cam atât, investitori mai mari n-au mai venit.
Rep: Cam câte locuri de muncă s-au creat în această perioadă sau ce vizați pentru viitor?
M.G.: Chestiunea asta cu locurile de muncă ține de inițiativa privată și există foarte vag. A făcut unul un atelier de mobilă, un altul a făcut o fermă legumicolă. Activitatea preponderentă la noi este tot agricultura așa cum este în tot județul. Avem pe DN câteva firme cu hale așezate acolo, dar sunt venite de mult. N-au mai venit în ultimul timp investitori. A fost un ”bum” între 2012 – 2016.
Rep: Am pus această întrebare cu investitorii ținând cont și de zona mirifică pe care o aveți, cu salba de bălți care ar conduce la posibilitatea de a investi în pescuit și a crea zone turistice, căsuțe, ceva de genul acesta.
M.G.: Cu bălțile astea trebuie să avem în vedere că ele se află nu în administrarea noastră ca primărie, ci în administrarea Universității Agronomice București, o parte, iar altă parte la Apele Române. Ei le dau spre închiriere și ce face chiriașul acolo este treaba lui. Noi nu putem interveni și nici nu avem avem mecanisme să putem interveni.
Rep: Proiecte pe gaze, pe canalizare aveți?
M.G.: Avem SF și pentru gaze, așteptăm să-l depunem în sesiunea de primăvară. Demarăm și canalizarea pe care o avem aprobată pe PNDL II. Din păcate prin PNRR nu avem nimic.
Rep: În încheiere, ați mai avea ceva de adăugat?
M.G.: Trebuie să ne facem treaba! Să demarăm cât mai multe proiecte, numai că ne confruntăm cu lipsa de personal calificat cu care să poți să faci proiecte. Sunt firme de consultanță, dar sunt neserioase.
Rep: Mesaj pentru locuitori, pentru doamne și domnișoare, doar este Martie!
M.G.: Tuturor le doresc multă sănătate! Cu ocazia zilei de 1 Martie, le doresc tuturor DOAMNELOR și DOMNIȘOARELOR din comuna noastră o primăvară frumoasă, multă sănătate, bucurii și să primească cu drag mărţişorul în sufletul lor! Fie ca toate împlinirile frumoase şi spiritul acestei zile să le însoțească pretutindeni! La mulți ani, dragile noastre!