marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATEPetre Pavel: „Faptul că nu putem asigura investitorilor facilităţi în ceea ce...

Petre Pavel: „Faptul că nu putem asigura investitorilor facilităţi în ceea ce priveşte infrastructura locală este rezultatul lipsei locurilor de muncă”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. La alegerile locale din 2000, în speranţa că va aduna câţiva consilieri municipali, PSD Călăraşi a propus un candidat surpriză la primăria Ciocăneşti. În mod surprinzător, cel nominalizat, specialistul hidro Pavel Petre, avea să câştige în turul al doilea competiţia electorală. Mitul andolineanului harnic şi gospodar a dat naştere unui rezultat neaşteptat. Aşa a început povestea fără de sfârşit a unuia din cei mai longevivi primari din judeţul Călăraşi. În 2005 a migrat la PNL. În 2008 şi respectiv 2012, edilul-şef, Petre Pavel şi-a reînnoit fără emoţii mandatele. În 2004 a obţinut un procentaj record de 61,7%. La ultimul scrutin local a strâns 72,9% din voturile valabil exprimate, ceea ce demonstrează că în timp Pavel Petre şi-a câştigat notorietatea în rândul populaţiei comunei. În 13 ani de administraţie, Petre Pavel a demonstrat că este un primar priceput: a schimbat mult în bine faţa, dar mai ales destinul, comunei Ciocăneşti. În materialul de mai jos, Pavel Petre ne prezintă situaţia administraţiei locale, problemele cu care se confruntă, realizările efectuate de-a lungul mandatelor sale, precum şi ce şi-ar dori să implementeze în decursul actualului mandat. 

Rep: D-le primar, v-aş ruga pentru început să ne prezentaţi cum decurge activitatea administraţiei locale Ciocăneşti din punct de vedere economic?

P.P.: Economic, au fost anumite probleme şi încă vor fi. Un exemplu elocvent ar fi că nu am găsit resursele financiare necesare să finalizăm lucrările la construcţia unor trotuare pe DN 31, proiect început acum 5 ani. Am întâmpinat greutăţi la achitarea facturilor energiei electrice, sume fixe pe care trebuie să le plătim Apelor Române Buzău. O taxă percepută în opinia mea degeaba. Ca şi administraţie locală, am ajuns să muncim pentru Apele Buzău şi pentru analizele Sanepid care percep taxe enorme, duble faţă de anii precedenţi. Bugetul local a fost aprobat şi vreau să precizez că sunt un pic nemulţumit faţă de sumele alocate. Dintr-un alt punct de vedere, tot la capitolul economic printr-o hotărâre a Consiliului Local al stabilit ca taxele şi impozitele să fie indexate conform codului fiscal în vigoare. Precizez că impozitele sunt mici la nivelul comunei, datorită gradului de sărăcie al locuitorilor. Ca să întăresc această idee, precizez că gradul de colectare al taxelor şi impozitelor nu a depăşit în ultimii ani un coeficient de 90%. Una peste alta, din punct de vedere economic, primăria nu are bani suficienţi pentru ceea ce mi-am propus să realizez.

Rep: Social şi administrativ, cum funcţionează aceste servicii din primărie?

P.P.: Din punct de vedere social, avem anumite probleme cu plata asistenţilor persoanelor cu handicap. În ultimii ani ne-am regăsit în situaţia de a nu mai avea resurse financiare pentru plata acestora în trimestrele 3 şi 4. De aceea a trebuit ca de fiecare dată să găsim soluţii în rectificarea bugetului local pentru alocarea sumelor necesare, cel puţin până ce Guvernul va repartiza sumele aferente. Administrativ, nu au fost probleme şi sper să nu fie nici în viitor. Serviciile din primărie, ca şi funcţionarii îşi desfăşoară activitatea în parametrii optimi.

Rep: Despre starea locuitorilor comunei, despre problemele cu care se confruntă aceştia, despre lipsa locurilor de muncă ce ne puteţi spune?     

P.P.: Faptul că nu putem asigura investitorilor facilităţi în ceea ce priveşte infrastructura locală este rezultatul lipsei locurilor de muncă. În acest sens, locuitorii şi-au îndreptat atenţia către agricultură. Producţia fermierilor, cu preponderenţă legumicultori şi pomicultori care nu reuşesc să-şi valorifice produsele al căror preţ ajunge pe piaţa de desfacere la un preţ triplu faţă de cât percep fermierii la plecare a condus în ultimul timp la o inflaţie a culturilor lor. O altă problemă cu care mă confrunt la nivelul comunei ar fi furturile din gospodăriile cetăţenilor. Cu toate că primăria are un serviciu de pază, că poliţia locală este eficientă şi întocmeşte dosare celor prinşi în flagrant, nu putem stopa definitv acest tip de infracţiune. Dacă nu se va da legea proprietăţii, instituirea fricii în rândul celor certaţi cu legea, cred că hoţii vor continua să-şi exercite ”meseria”.

Rep: În decursul mandatelor dvs, care sunt principalele realizări din primărie?

P.P.: Aş dori să punctez câteva din proiectele implementate care au contribuit la îmbunătăţirea vieţii concetăţenilor mei. Modernizarea Reţelei de Alimentare cu Apă Potabilă – schimbarea a 8 km de conducte vechi; Modernizarea şi Reabilitarea Căminelor de Apă, Modernizarea celor 6 puţuri de apă care funcţionează la staţia de pompare din zona Mărgineni. Depunerea unui SF către Ministerul Mediului privind Reţeaua de Canalizare, având ca obiectiv schimbarea sistemului de captare a apelor uzuale de la gravitaţional la vacuum; Finalizarea a două Parcuri cu dotările necesare pentru copii şi iluminat nocturn, unul lângă primărie şi altul lângă Școala nr. 3; Modernizarea Reţelei Iluminat stradal (80%) prin încheierea unui contract în Leasing până în 2014. Mulţumesc Enel Călăraşi, în special d-lui ing. V. Deculescu pentru sprijinul acordat şi vin cu rugămintea să continue la finalizarea acestui proiect.

Rep: Care sunt proiectele din agenda dvs de lucru din acest mandat?

P.P.: Pe lista de priorităţi am un proiect care vizează Modernizarea Reţelei de Apă, prin înlocuirea conductei metalice vechi de 21 ani. De asemenea, în acelaşi proiect, vizez Modernizarea Staţiei de Apă din zona Smârdan prin modificarea sistemului de la Gravitaţional la Pompare. Un alt obiectiv pe care îl urmăresc ar fi Înfiinţarea Reţelei de Canalizare în toate gospodăriile, ceea ce ar constitui o mare realizare pentru primărie şi un mare lux pentru locuitori. Astfel, cetăţenii ar consuma o apă mult mai curată decât cea existentă întrucât ar dispărea fosele cetăţenilor neizolate. Modernizarea a 15 km Drumuri Comunale prin Asfaltare; Înfiinţarea a 15 km de Trotuare; Construirea prin programul GAL a unui mini-abator unde să fie sacrificaţi porci şi viţei şi comercializarea de produse; Modernizarea Căminului Cultural din satul Ciocăneşti şi înfiinţarea în sediul acestuia a unei săli de conferinţe pentru diferite evenimente cultural-artistice.

Rep: Vă mulţumesc pentru timpul acordat. Ce mesaj transmiteţi locuitorilor?

P.P.: Le mulţumesc pentru încrederea celor 4 mandate încredinţate. Îi asigur că voi milita întotdeauna pentru binele lor. Le transmit multă sănătate.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite