joi, noiembrie 28, 2024
AcasăCOMUNITATESandu Mihăiţă: „În perioada următoare vom asfalta mai multe străzi în satele...

Sandu Mihăiţă: „În perioada următoare vom asfalta mai multe străzi în satele comunei Frăsinet”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Sandu Mihăiţă, edilul comunei Frăsinet, se află la primul mandat de primar. E conştient că poate fi şi ultimul atâta timp cât realizările primarilor localităţilor rurale sunt condiţionate de fondurile alocate de la nivel judeţean. Am discutat cu Sandu Mihăiţă despre felul în care s-a adaptat în noua sa funcţie şi ce îşi doreşte să facă din această poziţie pentru comuna Frăsinet.

Rep: Cum e să lucrezi în administraţie, d-le primar?

S.M.: Niciodată nu poţi mulţumi pe toată lumea şi bănuiesc că nu sunt singurul care spune asta. Eu consider că activitatea unui primar de comună mică, cum suntem noi, e mult mai complexă decât pare. În primăriile mici primarul trebuie să gestioneze totul, de la relaţiile cu cetăţenii până la proiectele cu finanţare europeană, neavând personal specializat pe toate domeniile de activitate, cum se întâmplă în primăriile din localităţile mari. Nu ştiu, nu vreau să mă plâng, dar nu am găsit în administraţie ce credeam eu.

Rep: Ce îşi doresc oamenii din comuna Frăsinet?

S.M.: Oamenii m-au ales să pot face ceva benefic pentru ei şi comună. Asta presupune proiecte şi atragerea de fonduri extrabugetare, pentru că fondurile proprii sunt insuficiente.

Rep: Cu PSD la guvernare, vă aşteptaţi să se schimbe ceva în administraţia rurală?

S.M.: Chiar dacă PSD a câştigat alegerile, a fost o perioadă atât de aglomerată şi atât de agitată din punct de vedere politic şi administrativ, la nivel central, încât acum mi-aş dori mai multă linişte pentru ca cei din Guvern să se ocupe de problemele reale din administraţia locală.

Rep: Sunteţi la primul mandat. După nouă luni în fruntea comunei Frăsinet, care sunt realizările dumneavoastră?

S.M.: E greu de spus. De când am venit la primăria Frăsinet, am încercat să nu trec de două ori prin acelaşi loc. Ce am făcut am făcut bine, spun eu. Părerea mea e că infrastructura e cea mai importantă, dar nu puteam să neglijez importanţa şcolii, a sănătăţii într-o comunitate. Biserica e o altă componentă importantă, din punctul meu de vedere. Referitor la infrastructură, am accesibilizat câteva zone din satul Dăneşti prin pietruirea străzilor Crizantemei, Măcinului şi cea a Cimitirului. În acelaşi sat, strada Energiei a fost asfaltată; Curăţarea şi întreţinerea spaţiilor verzi în satele Dăneşti, Frăsinet, Pupăza, Luptători şi Curăteşti; Asigurarea alimentării cu apă, în proporţie de 100%, în satele Frăsinet, Dăneşti şi Curăteşti şi de doar 95% în satul Luptători, asta datorită faptului că există pierderi pe coloana de distribuţie a apei; în satul Frăsinet, în cadrul clădirii dispensarului, după reabilitarea parţială şi modernizare, a fost înfiinţată farmacia; Lucrări de renovare la şcoala din satul Frăsinet; Modernizarea iluminatului public stradal prin achiziţionarea a 35 corpuri de iluminat noi.

Rep:Vreau să îmi spuneţi ce proiecte veţi puneţi în practică în următorii ani. Ce vă gândiţi să lăsaţi în urmă, la finele mandatului?

S.M.: Priorităţile mele sunt multe. Printre cele mai semnificative se numără următoarele: Să pun în funcţiune reţeaua de apă în satele Curăteşti, Luptători, Dăneşti, proiect aflat în stadiu de finalizare; Să înfiinţez alei pietonale pe o lungime de 1 km la şcoala din satul Luptători, pentru siguranţa copiilor; Să modernizez reţeaua stradală a comunei prin lucrări de asfaltare a 5,96 km în satul Dăneşti, 3,34 km în satul Frăsinet, 6,42 km în satul Luptători, 2,68 km în satul Luptători şi 5,96 km în satul Frăsinetul de Jos; Să reabilitez, să modernizez şi să dotez căminele culturale din satele Luptători, Frăsinet şi Dăneşti; Să organizez în premieră „Ziua Comunei” – ediţia I, pe 16 septembrie 2017; Să înfiinţez parcuri cu locuri de joacă pentru copii şi iluminat nocturn în satele Frăsinet, Dăneşti şi Pupăza; Să aduc actul educaţional de învăţământ într-o singură clădire, proiect pentru care lucrăm la documentaţia tehnică, care are ca scop reabilitarea, modernizarea şi dotarea fostului sediu al Liceului Tehnologic; Extinderea reţelei de apă potabilă astfel încât fiecare gospodărie să aibă apă curentă; Modernizarea iluminatului public stradal în proporţie de 100%; Înfiinţare bază sportivă modernă cu iluminat nocturn.

Rep: Despre investitori, despre noi locuri de muncă, ce ne puteţi spune?

S.M.: Din păcate interesul oamenilor de afaceri pentru zona comunei noastre este scăzut. Totuşi, în mandatul meu am reuşit să conving un investitor să înfiinţeze la noi în comună o microîntreprindere având ca obiect de activitate colectarea şi procesarea laptelui, creând un număr de 6 locuri de muncă. Nu e mult, dar contează, totuşi…

Rep: Care ar fi nemulţumirile dvs. ca primar al comunei Frăsinet?

S.M.: Nemulţumiri… aş începe cu proiectul de înfiinţare al reţelei de canalizare care există, este eligibil, dar din păcate, din cauza vârstei înaintate a locuitorilor, nu este viabil. Un alt aspect ar fi faptul că locuitorii nu-şi plătesc taxele pentru serviciile de furnizare a apei şi colectarea gunoiului menajer, fiind restanţieri şi de 2 ani.

Rep: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii comunei Frăsinet?

S.M.: Multă încredere în echipa cu care lucrez, pentru că ce am promis voi realiza tot, astfel încât la finele mandatului să pot ieşi prin comună cu capul sus. Fiind în preajma sărbătorilor pascale, le transmit tuturor lumină în suflet. Hristos a Înviat!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite