Mircea Brânduşă. O simplă sedinţă de Consiliu Local al oraşului Budeşti s-a transformat într-un adevărat circ. Aleşii în funcţie şi-au dat în petec la şedinţa din data de 30 octombrie a.c., după ce au respins candidatura doctorului Ionel Matei, consilier ALDE, pentru funcţia de preşedinte de şedinţă.
Numele doctorului Matei, înaintat ca propunere de domnul Dumitru Ciună, consilier PSD, a stârnit o adevărată furtună în plenul Consiliului Local Budeşti. Numirea sa ca preşedinte de şedinţă nu a fost deloc bine primită de cea mai mare parte a aleşilor locali. Lucrurile nu au fost însă deloc calme, ci au degenerat de la simple discuţii la ameninţări şi atacuri sub centură între aleşii oraşului. Conform declaraţiilor d-lui Matei, cei mai vehemenţi au fost consilierii locali PSD, în frunte cu chiar viceprimarul Nae Florin. Aceştia au respins numirea doctorului Matei, fără a da însă şi explicaţii justificative. Culmea, niciunul dintre aceştia nu a ştiut să fie clar şi concis, ci au votat în bloc pe Nae Sinel, acordându-i acestuia prerogativele de preşedinte de şedinţă pe o perioadă de 90 de zile, respectiv până la data de 30.01.2019.
„Nu este pentru prima oară când aleşii puterii din Consiliul Local Budeşti sunt penibili şi se comportă ca şi cum nu ar avea ce să caute acolo. Nu mai există viaţă în primărie după această şedinţă. Acuzaţiile au fost fără precedent!”, declară doctorul Matei Ionel.
Despre acest subiect, despre cum decurg lucrurile în primăria Budeşti, precum şi despre viitoarele alegeri din 2020, dl. Ionel Matei ne-a oferit detalii extrem de interesante în interviul de mai jos.
Rep. D-le doctor, aş vrea să vă prezentaţi celor care nu vă cunosc.
M.I.: Din punct de vedere politic, sunt membru activ ALDE din anul 2016. Menţionez că această formaţiune politică a obţinut cel mai bun scor, cele mai bune rezultate în satul Buciumeni. Împreună cu dl Bumbăcelu Gheorghe, am ridicat foarte mult ştacheta în ALDE, care în timp a devenit o formaţiune puternică la nivelul localităţii, comparativ cu celelalte filiale pe care le avem în judeţul Călăraşi.
Rep. Domnule Matei, ce v-a nemulţumit cu privire la desfăşurarea şedinţei Consiliului Local la care aţi participat în data de 30 octombrie 2018.
M.I.: În timpul şedinţei au fost nişte discuţii foarte aprinse, însă, nu cu rea intenţie încât să denatureze lucrurile (de fapt există şi înregistrarea video) între consilierii Bumbăcel Gheorghe şi Nae Florin, viceprimarul oraşului Budeşti. Domnul Bumbăcel şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la absenţa realizărilor din satul Buciumeni, comparativ cu cele din oraşul Budeşti. Aceleaşi aspecte le-am făcut cunoscute şi eu în ultimul punct al ordinei de zi „diverse”. Am remarcat, am reluat unele lucruri după care, le-am reamintit pentru dl. Nae Sinel, consilier cu atribuţii de primar şi am înţeles că se vor face. Numai că tonul pe care l-a folosit domnul consilier Nae Florin nu a fost de bun augur. Am observat că totuşi era ceva tendenţios, în sensul că nu i-au convenit cele relatate de domnul Bumbăcel Gheorghe, consilier tot din partea formaţiunii ALDE. Tot în timpul şedinţei, dl. Ciună Dumitru, consilier PSD, a afirmat că nu i se pare corect ca primarul (consilierul Sinel, cu atribuţii de primar) să fie şi preşedinte de şedinţă, pentru că lui i se adresează întrebările şi el trebuie să şi răspundă. Această remarcă i-a iritat pe susţinătorii domnului Sinel şi s-a denaturat un pic şedinţa.
Rep. Consideraţi, d-le Matei, că alegerea d-lui Nae Sinel ca preşedinte de şedinţă ar fi incompatibilă cu funcţia de primar interimar şi consilier local?
M.I.: Normal! Exact ca şi în fotbal, „eu centrez, eu dau cu capul”, nu se poate ca soluţionările să vină exact din partea dumnealui ca şi preşedinte.
Rep: Credeţi că deoarece aţi fost cea de-a doua persoană nominalizată pentru această funcţie l-a făcut pe dl. Nae Sinel să nu refuze această poziţie? Ce aţi fi făcut dacă eraţi în această funcţie?
M.I.: Cu siguranţă, DA. Din punct de vedere moral, eu aş fi procedat altfel. Dacă eram în locul dânsului nu acceptam această funcţie, pentru că putea să fie şi alt consilier care să conducă şedinţa. În ce calitate răspunzi întrebările colegilor? Ca primar, consilier local sau ca preşedinte de şedinţă. În timp, acesta a fost motivul pentru care foarte multe lucruri nu s-au rezolvat nici până la ora actuală.
Rep: Care sunt proiectele care nu au prins contur şi la care dvs. faceţi referire?
M.I.: Faptul că ceea ce ne-am propus în cei doi ani de mandat, nu sunt rezolvate. A fost vorba să dotăm primăria cu un utilaj greu (o volă/buldoexcavator ) pentru că pe timpul iernii e nevoie pentru intervenţii; ne-am propus ca maşina de gunoi s-o scoatem la licitaţie, să o vindem şi să cumpărăm altceva, mai nou, mai performant; ne-am propus să facem o bază sportivă pentru tineret în satul Gruiu; lucrările la reţeaua de apă şi canalizare nu au demarat.
Cel mai important lucru este că, la ora actuală, Curtea de Conturi a venit în control şi a făcut un raport amănunţit asupra activităţii economice din primărie. Cunosc foarte bine că s-a stipulat, şi există documente în acest sens, că nu sunt inventariate mijloacele fixe şi tot ceea ce este în primărie. Deci, probleme există!
Rep: Care sunt cauzele pentru care credeţi că nu au putut fi accesate proiecte pentru comunitate?
M.I.: Când am întrebat, dl. primar Nae Sinel a oferit explicaţii puerile, gen: „Nu pot să fac din cauza salariaţilor că nu mă ascultă. Ba din cauza contabilului şef că nu mi-a dat banii.” Din câte ştiu, primăria are trei sute şi ceva de miliarde neîncasate. Cetăţenii n-au plătit impozite, n-au plătit chirii şi toate cele.
Rep: În opinia dumneavoastră, care sunt priorităţile oraşului Budeşti?
M.I.: În primul rând cadastrare la toate străzile, după aceea asfaltare, clar infrastructură, trebuia să se facă apă-canal sau poate şi concomitent şi să nu stăm în gunoi şi în mizerie. Simplu, trei mari probleme. N-am cerut căldură, gaze. Ar fi multe de făcut la nivel de oraş, dar, măcar astea să se fi implementate. În primul rând asfalt. Sunt locuitori cărora, pe timp de ploaie, le intră apa în casă. Să nu faci canalizare, nu se poate aşa ceva. S-a dat vina că pe timpul nu ştiu cărui primar, nu s-a făcut. În satele Gruiu şi Buciumeni există asfalt făcut pe timpul lui Ceauşescu, experimental, care s-a deteriorat în timp.
Rep: Domnule Matei, ce s-a întâmplat după terminarea şedinţei? Unde a avut loc discuţia în urma căreia dumneavoastră precizaţi că lucrurile au degenerat într-o altercaţie şi chiar într-un scandal monstru şi cine a participat?
M.I.: După terminarea şedinţei am auzit nişte cuvinte pe un ton mult mai ridicat la adresa lui Stere Sima, consilier. Părea o altercaţie mai mult verbală. Adresantul era Nae Florin, consilier PSD. De la o distanţă de 10 metri am auzit „du-te dracu de boşorog la cimitir că nu-i locul tău aici”. Şi totodată am înţeles că s-ar fi exprimat şi la plural, „boşorogi”! Se referea şi la mine, că doar suntem de aceeaşi vârstă şi eu şi domnul Bumbăcel. Personal nu mi s-a adresat dar am intuit că este şi la adresa mea. Am ieşit afară din sala de şedinţe, pe hol, unde la vreo 5 metri de uşă, mă aştepta dl. Bumbăcel oarecum foarte contrariat, dar şi speriat.
Rep: Ce s-a întâmplat în afara sălii de şedinţe? Unde s-a purtat această convorbire care a degenerat, repet, aşa cum mi-aţi precizat, într-un scandal, într-o altercaţie, fie şi verbală? Ce persoane au fost martore la discuţii?
M.I.: La etajul unu, în faţa sălii de şedinţe şi în faţa biroului d-lui primar erau mai toţi consilierii care au ieşit din şedinţă, Sfetcu, Ciună, Nae Florin, era şi un domn care a asistat la şedinţă, Tudose Florin/Felix. Îi mulţumesc acestui domn pentru că a intervenit şi l-a ţinut pe dl. Nae Florin care era foarte agitat şi foarte pornit la adresa d-lui Bumbăcel Gheorghe. Cei doi purtau discuţii provocatoare, în sensul de a degenera şi totul să se transforme într-un scandal, într-o încăierare. Am procedat corect şi l-am luat pe dl Bumbăcel şi i-am zis „hai să mergem acasă.” Dânsul n-avea nicio problemă să răspundă la altercaţii, l-am tras două trepte pe scară şi am plecat cu dânsul. La scurt timp, cam la 2 minute după ce am ajuns jos, după noi s-a luat consilierul Nae Florin. A ieşit afară şi el din primărie. Pe scări, eu mergând la maşină, dl. Bumbăcel Gheorghe la maşină, discuţiile dintre mine şi el au fost de genul: „uite, vezi domne cum se pune problema, că lucrurile degenerează, mie nu mi-a plăcut această şedinţă. Dacă spui, d-le doctor, lucrurilor pe nume eşti intimidat, lucru care mie nu mi se pare corect.” Dl. Bumbăcel s-a suit în maşină, m-am suit şi eu, am întors maşina să plec şi normal, corect, l-am salutat pe dl consilier Nae Florin, că aşa-i frumos. La care dânsul cu faţa spre mine, mi-a adresat ceva din buze mărunt, n-am auzit că eram în maşină dar, a făcut un pas în faţă şi a scuipat către mine în maşină (deci pe mine). Am salutat şi am plecat. Dânsul furios a luat maşina, a plecat din primărie şi am văzut că deja era foarte, foarte agitat. Deci, părerea mea este că dânsul era pus pe scandal. Totuşi aş fi dorit să îi spun următoarele: „Domnule coleg, aţi depăşit limita bunului simţ, nu suntem aici ca să ne insultaţi dumneavoastră!”
Rep: Aveţi impresia sau aveţi argumente că dl. Nae Florin a venit rău intenţionat la această şedinţă ca să vă provoace, ca să vă intimideze, aşa cum aţi spus mai devreme, prin gesturi şi/sau un limbaj injurios?
M.I.: Cred că da! Pe mine nu m-a agresat verbal. Personal, la adresa dlui Bumbăcel am auzit cuvinte jignitoare. Dacă nu era Felix să-l tragă, cred că ieşea scandal, era încăierare. Şi vă daţi seama, acest domn Bumbăcel era şi el un fost boxeor. Eu l-am tras, dânsul n-a opus rezistenţă, s-a conformat, am mers împreună, a fost uimit şi el de ce s-a întâmplat. Sigur, dl. Nae Florin era pe undeva pus pe scandal, să ne intimideze. Eu am mai avut nişte discuţii, să facem ceva, că d-aia am intrat în Consiliu, venind din Bucureşti. Hai să particip şi eu la bunul mers al comunităţii. Dar în felul acesta, vă daţi seama că nu se poate face treabă. Să ne intimidăm unul pe altul! Ce se întâmpla dacă era un scandal, venea şi poliţia. La discuţiile pe care dl. Bumbăcel le-a purtat în şedinţă, i-a atras atenţia dlui. primar Nae Sinel să fie un pic mai ponderat, ca să nu se denatureze lucrurile, iar omul s-a conformat.
Rep: De ce credeţi că primarul şi viceprimarul sunt opozanţi împotriva ideilor pe care le promovaţi în şedinţele Consiliului Local Budeşti?
M.I.: Eu nu mă consider în opoziţie, ALDE/PSD pentru că aşa este normal. Opoziţie ar fi poate la persoana mea. Asta pentru faptul că eu am spus lucrurilor pe nume. Şi dacă am ridicat nişte probleme eu pot să demonstrez, am acasă (nu exagerez) un raft plin cu toate procesele verbale de şedinţe. Sunt singurul consilier care şi-a făcut raportul către primar, către Consiliul Judeţen, către Prefectură, cu toată activitatea. Nu există şedinţă în care să nu ridic probleme pentru bunul mers al comunităţii, referitoare la ordinea de zi. Şi nişte întrebări pertinente, gen: „Dar ce faceţi cu banii dacă nu-i cheltuim pentru a face ceva?”. Cum a fost anul trecut, am avut 18 miliarde şi ni s-au luat pentru că nu s-au cheltuit. Deci, nu-i normal, nu cred eu că trebuie să se supere cineva pentru treaba aceasta. De ce nu se ia gunoiul de la marginea câmpului unde s-a depozitat sau de ce nu e mai normal în loc de-o bancă să se instaleze o cameră de luat vederi. Şi o bancă este bună, dar pentru un parc, dacă am un parc. Cam astea sunt aspectele.
Rep: Care sunt aşteptările dumneavoastră de la edilii oraşului?
M.I.: Eu doresc ca domnii primar şi viceprimar să reflecteze foarte mult la toate aceste aspecte pentru că dl. consilier Nae Florin, în data de 27 noiembrie 2018, face un an de când a fost ales şi până la ora actuală nu s-a făcut cunoscut cu nicio realizare. Cel puţin la mine în sat nu se cunosc. Nu ştiu la Budeşti, ei spun că au făcut, nu văd prea multe din ce au făcut şi nu vreau să intru în alte chestii. Eu consider că dânşii trebuie să reflecteze foarte mult (că fiecare avem nişte defecte), să ne recunoaştem într-adevăr şi gunoaiele din ochi şi să nu mai procedeze aşa cum au procedat şi au dat dovadă pe undeva că trebuie să intimidăm şi să votăm aşa cum ni se dictează. Deci, punctul meu de vedere este clar, nu am nici o chestie să spun că „domne nu facem, nu votăm”, vreau să facem ceva în oraşul Budeşti. Dacă sunt oameni şi dau dovadă că sunt oameni adevăraţi, bărbaţi şi care vor binele acestei comunităţi, să dea dovadă de înţelepciune, de mult mai mare respect faţă de noi, toţi consilierii şi toţi care suntem pentru bunul mers al comunităţii şi să se schimbe lucrurile în bine. Eu aşa zic.
Rep: Aţi discutat cu conducerile partidelor din care faceţi parte?
M.I.: Telefonic şi prin mesaje am sesizat aceste aspecte regretabile d-lui preşedinte ALDE, Laurenţiu State, d-lui Jean Beleaua, preşedinte PSD Budeşti şi dlui ministru secretar de stat, Ciprian Pandea, preşedintele PSD Călăraşi, aşa mi se pare normal.
Rep: Care au fost reacţiile lor? Ce v-au răspuns?
M.I.: N-am niciun răspuns din partea dlui Pandea nici până la această oră! Domnul Jean Beleaua a menţionat că va discuta cu dl Nae Florin. Dl. State tot îmi spune că ne vom întâlni şi nu ne-am întâlnit. I-am dat un mesaj că în situaţia aceasta pentru mine aceste amânări sunt o problemă. Am tot sperat poate în ultimul moment să-mi dea un răspuns. Dar până acum, nu!!!
Rep: Speraţi într-o conciliere între dvs. şi ceilalţi, respectiv dl Nae Sinel şi dl Nae Florin?
M.I.: Repet, eu nu mă trec în partea opoziţiei. Numai că avem contradicţii în idei, în sensul că dacă vin cu o problemă pertinentă, asta nu înseamnă că trebuie să deranjez pe celălalt. Normal, de fapt şi de drept se supune la vot, se analizează şi se dispune. E corectă, nu-i corectă. Punctul meu de vedere e următorul. Să nu mergem în continuare în asemenea situaţii de intimidare că nu este frumos şi nu este corect. O să ajung să mă gândesc de ce să mai mă duc la şedinţă că degeaba mă mai duc”. Dacă mă duc, tot aia e şi nu e corect. N-are nici un rost.
Rep: Vă este teamă de sancţiuni pe linie politică? Vă e teamă că aţi păţi ceva?
M.I.: Nu mi-e teamă că mă poate agresa personal, dar se pot întâmpla multe în ziua de azi. Eu nu vreau să-i provoc, dacă voi fi atacat mă voi adresa organelor competente. Repercusiuni politice, nu văd de ce? Pentru că am dat un interviu? Care-i problema, e punctul meu de vedere. N-am vorbit nimic de rău, n-am vorbit la adresa partidului nimic, am relatat exact ce s-a întâmplat într-o şedinţă de Consiliu Local şi după acea.
Rep: Dacă nu sunteţi de acord cu ei se poate interpreta că sunteţi împotriva lor. Cosideraţi că vor ţine cont de ceea ce dvs. aţi relatat în acest articol?
M.I.: Dacă sunt oameni cu „scaun la cap” şi pe undeva recunosc că n-au procedat corect, se poate cere scuze, nicio problemă, se poate da mâna şi se pot învăţa nişte chestii.
Rep: Domnule Matei, veţi merge în continuare la şedinţele consiliului local?
M.I. Nu pot să spun că nu merg, Doamne fereşte! Dacă se întâmplă să nu pot merge din diferite considerente, asta este altceva.
Rep: În urma acestui interviu, intenţionaţi să mergeţi în continuare la şedinţe cu capul sus şi, conform celor spuse mai sus, aşteptaţi o strângere de mână şi scuzele de rigoare?
M.I.: Eu n-am greşit faţă de nimeni. S-au ridicat nişte probleme corecte. Nu văd rostul cuvântului „boşorogule”, toţi ajungem mai devreme sau mai târziu la o vârstă. Sper să nu se mai întâmple asemenea lucruri. Dacă suntem aleşi, suntem aleşi să facem ceva pentru bunul mers al comunităţii. Mi se pare normal ce s-a întâmplat pe timpul dlui Miticuţă, care şi-a dat demisia. Nu pot să fac treabă, mă dau la o parte că sunt şi alţii care pot să conducă, nu? Dar nu să ne intimidăm unul pe altul.
Rep: Domnule Matei, cele întâmplate v-au deranjat ca om sau ca consilier?
M.I.: În primul rând ca ales al locuitorilor, pentru că le reprezint interesele. Nu mă aşteptam la aşa ceva, într-o şedinţă a Consiliului Local, al unui oraş, să se întâmple lucruri regretabile de genul acesta.
Rep: Vizaţi o anumită funcţie politică în cadrul primăriei, dle Matei?
M.I.: Eu nu vizez nici o funcţie. Eu am spus decât că vreau să se facă treabă în primărie. Am fost consilier personal al primarului fără remuneraţie. M-am oferit să fac politică la rugămintea d-lui fost preşedinte ALDE Mihai Ilie. El m-a adus în acestă formaţiune politică, el mi-a oferit locul de consilier şi tot dânsul mi-a zis: „Haide nea Matei, chiar dacă nu sunt eu, haide că tot noi suntem cu Nae Sinel care este omul pe care eu l-am nominalizat să fie consilier şi eu l-am susţinut să fie consilier local”. Numai că lucrurile au degenerat.
Rep: Mai este foarte puţin până la viitoarele alegeri. Un an şi jumătate trece foarte repede. În ce echipă vă veţi regăsi?
M.I.: La ora actuală, dacă în continuare se procedează aşa, vreau să spun că eu nu voi mai reprezenta ALDE. Îmi pare rău de formaţiune, pentru că au fost oameni buni şi care au plecat. Că voi opta pentru un partid sau altul este prematur să o spun acum, e încă timp şi voi reflecta. Sau poate ies din politică, să nu mai fiu la nicio formaţiune. Dacă la început vin toţi şi spun: „vino la noi că aşa, că pe dincolo”, mai târziu nu-şi ţin promisiunile. Eu n-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva. Dacă ştiam, nu intram în nicio formaţiune politică.
Rep: Vă mulţumesc pentru timpul alocat. Speraţi că cele spuse în acest articol vor avea un impact pozitiv asupra conducerii primăriei oraşului Budeşti?
M.I.: Şi eu vă mulţumesc! Consider că undeva e un lucru benefic pentru că o să vină fel de fel de telefoane de aici încolo: „Bă, te-ai găsit tu mai grozav!” Nu, nu mă dau la o parte! Voi lupta pentru acest oraş, pentru comuna, pentru satul unde m-am născut. Vreau să implementăm şi noi cam tot ceea ce există la oraş. Pentru că dacă nu există o mână forte şi nu ne punem umărul, să punem suflet, nu să ne căpătuim sau ne îmbogăţim, nu vom face nimic. Budeşti este oraşul care la ora actuală, îmi pare rău că spun aşa, este un oraş slab dezvoltat, trebuie făcut ceva benefic pentru populaţie. Am văzut mult mai multe comune care se ridică la un nivel mult mai ridicat. Am văzut comune cu apă, cu canalizare, am văzut comune cu toate străzile asfaltate. Ce să vă spun, la noi e ca la nimeni altcineva.
Rep: Aţi precizat puţin mai devreme: „O mână forte”. Care credeţi că este această mână forte care să conducă oraşul Budeşti către ceea ce aţi spus dvs. că vă doriţi?
M.I.: Eu v-am spus: am intrat în formaţiunea politică ALDE pentru că la timpul acela era preşedinte Ilie Mihai. În dânsul am văzut într-adevăr un potenţial canditat. Peste doi ani cred că dânsul va fi primarul oraşului Budeşti. Cel care va face faţă la toate greutăţile şi la tot ceea ce există la ora actuală. Suntem prieteni, numai că dânsul a părăsit prematur scena politică şi-mi pare rău (o spun, poate să se supere), nu trebuia să părăsească formaţiunea politică ALDE. Numai că în diferite alte împrejurări nu a fost ascultat. Pentru asta şi-a dat demisia şi a plecat.
În persoana d-lui Ilie Mihai văd primarul competent, primarul care să poată readuce oraşul Budeşti pe o linie ascendentă, în care realizările vor fi posibile sub forma unor proiecte care să îmbunătăţească considerabil viaţa locuitorilor oraşului şi a satelor arondate. Dânsul deja a făcut multe pentru acest oraş, dezinteresat. A fost în permanenţă lângă locuitori, cu forţele lui proprii, cu utilajele lui proprii, să desfunde străzile când zăpada era deja mare. A ridicat gunoiul menajer din unele locuri publice pentru că riscam să ne mânânce şobolanii.
Rep: Dacă va candida la primărie, vă veţi alătura echipei domniei sale?
M.I. Da, eu da. Dacă dânsul va candida ca primar, eu îl voi susţine.
Rep: Pe scurt, credeţi că omul care ştie, vrea şi poate este Ilie Mihai.
M.I. Da, sigur că da. Fără să-i fac mare publicitate, eu aşa consider.
Rep: Mai aveţi ceva de spus, credeţi că mai puteţi completa ceva?
M.I.: Îmi doresc ca totul să intre pe un făgaş normal. În toată treaba asta să nu ne ambiţionăm, şi dacă vor să facă ceva să fie pentru comunitate, să pună mâna să facă. Şi să ne vedem de treburile noastre pentru că totul se supune la vot şi totu-i democratic.
Rep: D-le Matei, vă mulţumesc. Am pornit de la ceva şi am ajuns la altceva. Sper ca cititorii şi domnii Nae Sinel, Nae Florin şi consilierii din primărie, să nu înţeleagă altceva din declaraţiile dvs. decât ceea ce este benefic acestui oraş.
M.I. Şi eu sper din tot sufletul! Doamne ajută!