Mircea Brânduşă. În perioada 2013-2015 Şcoala Gimnazială nr. 1 Dichiseni, jud. Călăraşi, în calitate de partener, derulează proiectul şcolar multilateral Comenius intitulat: „Five Senses”, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul „Învăţare pe toată durata vieţii”. Coordonatorul Proiectului „Five Senses” este d-na prof. Milea Artemiza de la Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Dichiseni, judeţul Călăraşi.
Şcolile participante la acest proiect sunt:
1. Gimnazjum im. Ks. Stanisława Konarskiego – Grybów, Polonia – Şcoală coordonatoare proiect;
2. Základní škola Osek, okres Teplice – Osek, Cehia – Şcoală partener;
3. Zağnospaşa Ortaokulu – Balıkesir, Turcia – Şcoală partener;
4. Istituto Statale di Istruzione Superiore „Guglielmo Marconi” – San Giovanni Valdarno (AR), Italia – Şcoală partener;
5. Şcoala Gimnazială nr. 1 Dichiseni – Dichiseni, România – Şcoală partener
„Five senses” este un proiect prin care şcolile participante doresc să creeze o uniune reală printre elevii şi profesorii din Uniunea Europeană prin următoarele obiective: descoperirea comorilor ascunse din propriile culturi, din istorie şi geografie; stimularea elevilor pentru a-şi dezvolta abilităţi de lucru şi de comunicare, toleranţă faţă de alţii; relevarea propriilor rădăcini, obiceiuri/tradiţii şi idei; promovarea cetăţeniei europene; motivarea elevilor pentru a învăţa despre ţările din UE; îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare în limba engleză.
Acest proiect se centrează pe explorarea „ţării mele”, „rădăcinilor mele” şi prezentarea lor elevilor, profesorilor, comunităţilor din ţările partenere pentru a-i face să realizeze că toţi avem ceva preţios de împărtăşit şi că faptul că suntem diferiţi nu poate fi văzut ca o barieră solidă între noi ci ca o oportunitate. Proiectul „Five Senses” va ajuta elevii să înveţe să dărâme prejudecăţile xenophobe, rasiale în viitor. Ei vor fi mult mai moderaţi şi cu o gândire globală cu privire la dimensiunile păcii în diferitele culturi din Europa.
Începutul anului şcolar a presupus debutul activităţilor acestuia, s-a creat pagina de Facebook Five Senses, site-ul şi spaţiul Twinspace ale proiectului, s-au realizat prezentări ale elevilor participanţi în limba engleză, propuneri de logo-uri din partea fiecărei şcoli, prezentarea şcolilor partenere. Deşi Şcoala Dichiseni face parte dintr-o comunitate mică, ca şi la alte proiecte anterioare derulate în cadrul şcolii, în desfăşurarea activităţilor proiectului a beneficiat de sprijinul comunităţii locale în mod direct prin intermediul primarului Radu Iulian care a asigurat transportul Dichiseni – Bucureşti – Dichiseni către prima întâlnire de proiect. Acest proiect se desfăşoară în cadrul larg al parteneriatului Şcoală – Primăria com. Dichiseni, parteneriat care se desfăşoară în condiţii excelente şi datorită celor doi reprezentanţi: dir. Teolorga Petronela şi primarul Radu Iulian.
În vederea realizării obiectivelor propuse de partenerii proiectului, s-a început desfăşurarea activităţilor iar în perioada 12-18.11.2013 s-a desfăşurat prima întâlnire de proiect la Grybów, Polonia, Gimnazjum im.Ks.Stanisława Konarskiego. Întâlnirea de proiect a presupus participarea din cadrul şcolii din comuna Dichiseni, a unui echipaj alcătuit din trei cadre didactice şi doi elevi.
Programul întâlnirii a fost variat şi a cuprins activităţi în şcoală: şedinte de prezentări a participanţilor la întâlnire, discursuri de bun venit din partea directorului şcolii gazdă şi a primarului localităţii care a invitat toţi delegaţii participanţi să viziteze primăria, ocazie în care a prezentat mai pe larg comunitatea pe care o conduce şi în care a fost fericit să primească invitaţii. Elevii participanţi la întâlnirea de proiect au avut ca sarcini de lucru prezentarea şcolilor din care provin prin intermediul unor prezentări Power Point, videoclipuri.
De asemenea, prezentarea colegilor participanţi din cadrul şcolilor partenere prin intermediul unor prezentări Power Point realizate pe baza investigaţiilor şi a conversaţiilor realizate de aceştia prin intermediul Facebook-ului dar şi a spaţiului Twinspace a proiectului.
Pe lângă prezentarea electronică, echipa şcolii din comuna Dichiseni a oferit mape de prezentare a şcolii şi a judeţului Călăraşi pentru partenerii din proiect. Tot cu acest prilej s-a realizat expoziţia de logo-uri şi s-a ales logo-ul proiectului în urma votului acordat de către participanţi iar câştigător a fost un desen realizat de o elevă a şcolii din Dichiseni: Tudor Mihaela-Florentina. Alte activităţi prezentate în şcoala gazdă au fost realizarea de puzzle-uri cu sigla oraşului, realizarea de felicitări de Crăciun şi activitatea de documentare de tip pedipaper pentru a identifica istoria oraşului şi caracteristicile sale actuale privite prin prisma colaborării cu ţările din care provin şcolile partenere. Tot atunci s-au discutat aspecte organizatorice cu privire la următoarele activităţi ce vor fi derulate şi s-au stabilit datele concrete pentru următoarele întâlniri de proiect.
Programul întâlnirii a mai cuprins vizită la Cracovia ce s-a constituit într-o adevărată „lecţie” de istorie şi de exersare a limbii engleze, limba de comunicare a proiectului şi a continuat cu alte vizite şi investigaţii la Trzcinica – site arheologic, la salina de la Wieliczka – monument Unesco, Krynica pentru a cunoaşte pe viu civilizaţia poloneză. Întâlnirea de proiect s-a desfăşurat conform programului stabilit, s-au atins obiectivele propuse în cadrul proiectului şi a constituit o reuşită pentru delegaţia Şcolii Gimnaziale Nr. 1, din comuna Dichiseni, judeţul Călăraşi.