marți, noiembrie 26, 2024
AcasăPOLITICASenator Roxana Pațurcă | Raport de activitate 2019: 99 de inițiative legislative

Senator Roxana Pațurcă | Raport de activitate 2019: 99 de inițiative legislative

- Advertisement -

Senatorul PSD de Călărași, Roxana Pațurcă, a dorit să prezinte călărășenilor date din activitatea sa ca parlamentar în anul 2019. Membru în Comisia pentru administraţie publică, respectiv membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuției bugetelor anuale ale Curții de Conturi, Roxana Pațurcă a avut 99 de inițiative parlamentare în anul ce a trecut.

Dragi călărășeni,

Din respect pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în momentul în care m-ați desemnat ca reprezentant al vostru în Senatul României, doresc să prezint în cele ce urmează o sinteză a principalelor repere care au stat la baza activității mele în anul 2019, în calitate de senator în Parlamentul României ales în circumscriptia electorala nr. 12 Călărași, dar și în calitate de membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, de membru în Comisia pentru administraţie publică, respectiv membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuției bugetelor anuale ale Curții de Conturi.

Ca membru PSD de peste 18 ani și mai ales fiind votată de către călărășeni pe listele acestei formațiuni politice, activitatea mea la nivelul Senatului României a avut în centrul atenției principalele prevederi și obiective ale Programului de Guvernare al Partidului Social-Democrat, pe care am încercat, prin tot ceea ce am făcut, să le transform în acțiuni cu impact economic și social direct sau indirect în favoarea călărășenilor. O bună parte din ceea ce mi-am propus să realizez în 2019 pentru Călărași am reușit. Ceea ce nu mi-a reușit, din diferite motive, așa cum ar fi faptul că în toamna anului trecut PSD a pierdut guvernarea, voi încerca să concretizez până la finele mandatului meu de senator.

Astfel, în vederea implementării Programului de Guvernare, în decursul anului 2019 am înaintat, susținut sau prezentat de la tribuna Senatului, alături de colegii mei din Partidul Social Democrat, un număr de 99 de inițiative legislative, multe cu impact economic și social și pentru călărășeni, dintre care amintesc:

– Propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; nivelul scăzut de trai, pe care încă îl au mulți locuitori ai României și pe care PSD a încercat să îl ridice prin măsuri care vizau creșterea economică, creșterea pensiilor și salariilor, dar și alte măsuri specifice, determină mulți români și mult prea mulți călărășeni să apeleze la împrumuturi de la bănci sau diferite companii financiare private. Pentru astfel de situații am încercat să oferim o protecție față de practica dobânzilor excesive adoptată, din păcate, de o serie întreagă de creditori.

– Propunere legislativă privind protecția consumatorilor față de executările silite abuzive sau intempestive; întârzierea returnării împrumuturilor contractate și neachitate în termenul scadent nu ar trebui să se transforme într-un prilej pentru creditori de a abuza de poziția lor față de datornic și de a-l exeuta silit, abuziv sau intempestiv. Protecția datornicilor este o măsură socială necesară tuturor celor aflați într-o situație de acest gen.

– Propunere legislativă „Legea manualului şcolar”, prin care manualul școlar devine bun public, fiind achiziționat astfel din fonduri publice, ajutând în acest fel și mai mult părinții și elevii.

– Propunere legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, prin care școlile erau obligate să asigure spații de depozitare pentru materialele școlare ale elevilor, dar și care dorea a stabili greutatea ghiozdanului la maxim 10% din greutatea corporală a elevului. Am considerat că în acest fel am fi reușit să facem școala mai atractivă pentru toți acei elevi care o identifică mai mult prin corvoada de a căra un ghiozdan prea greu în spate în fiecare dimineață, așa cum vedem cu toții în Călărași, dar și în întreaga țară.

– Propunere legislativă privind modificarea și completarea art. 105 din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care am oferit primăriilor posibilitatea decontării din buget a cheltuielilor cu transportul elevilor, o veste bună la acea vreme atât pentru copii și părinți, cât și pentru edilii care aveau posibilitatea de a asigura transportul elevilor către și de la unitățile de învățământ, dar și a cheltuielilor cu participarea la concursurile școlare. Am oferit astfel o șansă copiilor călărășeni cu posibilități la învățătură pentru a se dezvolta conform nivelului lor de pregătire.

– Propunere legislativă pentru modificarea art.60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care se dorea scutirea de la plata impozitelor a părinților copiilor cu cerințe educaționale speciale. Avem astfel de situații în Călărași, iar printr-o astfel de măsură am fi oferit o șansă tuturor celor aflați într-o asemenea situație.

– Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Deși puține la număr, persoanele cu handicap merită, tocmai datorită situației speciale în care se află, toată atenția noastră, a celor care formăm societatea, a celor care creăm legi și a celor de la care așteaptă protecție și sprijin.

– Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin care doream introducerea activității de medicină școlară, preșcolară și stomatologică studențească în categoria activităților finanțate către spital din bugetul de stat.

Dintre propunerile legislative inițiate, inclusiv cele enumerate mai sus, unele sunt aprobate, altele sunt în dezbateri, altele încă parcurg sinuosul proces legislativ. Sperăm, pentru binele românilor, ca propunerile legislative sociale ale PSD să fie transformate în legi într-un număr cât mai mare deși, așa cum am observat în ultimele 3 luni de când guvernarea este asigurată de PNL, românii au din ce în ce mai mult de pierdut în condițiile unei incompentențe vizibile a liberalilor în a asigura guvernarea în interesul țării.

În același timp, între alte inițiative legislative la care m-am asociat și pe care le-am susținut întrucât urmau să genereze un impact social important pentru viața românilor, aș dori să le menționez pe următoarele:
– Propunere legislativă privind numirea managerilor şi specialiştilor în consiliile de administraţie ale regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale, instituţiilor publice ori ale societăţilor comerciale, inclusiv ale băncilor sau altor instituţii de credit, societăţilor de asigurare şi celor financiare; prin această propunere legislativă PSD dorea ca aceste poziții să fie ocupate de funcționarii, angajații, liber profesioniștii și pensionarii care dau dovadă de profesionalism și probitate morală, într-o perioadă de activitate de cel puțin 7 ani și care nu au suferit nicio condamnare penală.
Mai mult, conform acestei propuneri legislative, o persoană urmează să ocupe o singură poziție în CA-urile companiilor de stat, excluzându-se posibilitatea ca aceeași persoană să se afle în mai multe consilii de administrație și să reprezinte ea însăși un pol de putere prin cumularea mai multor privilegii, dar și prin influența pe care ar avea-o.

– Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii; deși promovăm politica de stânga, social-democrată, ca partid, am căutat să sprijinim și sectorul privat și să oferim românilor posibilitatea de a-și realiza dorința de a deveni antreprenori.

O economie puternică va crește mai mult având la bază un mediu privat puternic, sănătos, ceea ce, din păcate, PNL nu a înțeles niciodată: una dintre primele măsuri anunțate de PNL a fost aceea de a stopa programele de încurajare a antreprenoriatului românesc, între care și ”Start-Up Nation”. Antreprenoriatul, cel care ar fi trebuit să fie favorizat de venirea la putere a unui partid de dreapta, este puternic lovit și odată cu el și economia națională.

– Propunere legislativă privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional ”Mihail Kogălniceanu”; sănătatea a constituit mereu una dintre preocupările noastre, ale parlamentarilor social-democrați, motiv pentru care, pe lângă creșterea salariilor medicilor, am căutat să finanțăm și obiective de investiții precum Spitalul Militar Regional ”Mihail Kogălniceanu”, un spital care deservește nu numai un sector, cel al apărării, ci o întreagă regiune. Din nou, mă văd nevoită să fac o comparație cu ceea ce se întâmplă în acest moment în sănătate, acolo unde ministrul de resort a declarat că nu ar avea ce face cu banii dacă i-ar fi revenit ministerului o alocare bugetară de 6% din PIB, conform legii. Ca urmare, Sănătatea a primit anul acesta cea mai mică alocare bugetară din ultimii ani, doborând un record negativ.

– Propunere legislativă pentru modificarea art.930 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil și pentru completarea art.41 din Legea nr.7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare;

– Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative;

– Propunere legislativă privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de stat pentru problemele rezerviştilor şi veteranilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională;

– Propunere legislativă pentru instituirea zilei de 1 noiembrie ca Ziua Naţională a Radioului; această formă de celebrare a unuia dintre cele mai vechi mijloace de informare în masă era necesară pentru a atrage atenția, și la Călărași, unde beneficiem de o serie de inițiative apreciate în acest domeniu, asupra importanței radioului în comunicarea știrilor, a noutăților, a evenimentelor cotidiene către ascultători.

– Propunere legislativă privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer “VTS”, prin care ne doream protecția celor care utilizau platformele de ride-sharing prin reglemenatarea acestei piețe și solicitarea îndeplinirii unor condiții de la cei care prestau aceste servicii (un anumit tip de vehicul, ITP la zi, cazier judiciar, etc.), pentru a se evita pe cât posibil orice accidente sau incidente în timpul cursei.

Tot în perioada anului 2019, pentru a atrage atenția și formal, de la nivelul tribunei Parlamentului, asupra unor probleme stringente, am adus în atenția ministerelor un număr de 2 interpelări referitoare la revederea modalității de calcul al prețului de vânzare și al chiriei locuințelor ANL și la măsurile cu privire la reabilitarea și extinderea Spitalului Județean Călărași.

Deși în responsabilitatea administrației liberale a Călărașiului, am considerat că acest obiectiv merită toată atenția Guvernului PSD pentru a fi reabilitat și extins, de pe urma acestor lucrări urmând a beneficia toți călărășenii.

Pe lângă aceste interpelări formale, așa cum știți din mass-media, mi-am făcut mereu datoria față de locuitorii județului și am reușit, formal sau informal, să invit miniștrii cabinetelor social-democrate la Călărași. Astfel, în județul nostru, au venit rând pe rând cei mai importanți miniștri de resort, care au văzut la fața locului stadiul derulării unor lucrări de investiții, au aflat o serie de probleme, au dialogat cu călărășenii, de la primari și consilieri locali și până la cetățeni, și au împins lucrurile spre făgașul bun odată întorși la minister.

Din acest punct de vedere, deși un județ galben, din punct de vedere al culorii politice a Consiliului Județean și a majorității primăriilor, Călărașiul a beneficiat din plin de atenția miniștrilor social-democrați pe toată durata guvernării. Aici poate mi-am adus cel mai important aport pentru județul nostru și cred că am reușit, de la nivelul funcției mele de senator, să atrag atenția miniștrilor asupra problemelor cu care ne confruntăm la Călărași, multe dintre ele găsindu-și rezolvarea în urma vizitelor de lucru efectuate în județul nostru de către demnitarii social-democrați.

În plus, au existat în decursul anului trecut 9 luări de cuvânt în plen pe probleme diverse, iar în ceea ce privește moțiunile simple de cenzură susținute, am semnat moțiunea ,,Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE’’, alături de senatori si deputați aparțin Grupului parlamentar al PSD.

Referitor la declarațiile politice susținute în plen, „Românii sunt victimele unor știri false lansate pentru ca președintele țării să obțină un al doilea mandat” a generat atenție din partea mass-media și a colegilor senatori, având în vedere faptul că adevărul pe care îl rosteam constituia un subiect de actualitate, iar românii trebuiau să știe ce se întâmplă cu adevărat la cel mai înalt nivel în statul român.

Din păcate, situația actuală este neschimbată. Avem un președinte care, deși are ”guvernul lui”, caută în continuare să evite demararea activităților care ar duce la creșterea economică pe care o promiseseră liberalii dacă ajung la guvernare. Micile tertipuri politice, jocurile de culise, joaca de-a guvernarea și lovirea în interesele economiei românești și a celor mai mulți dintre români, salariați la stat și pensionari, constituie prioritățile celui de-al doilea mandat prezidențial.

Din acest punct de vedere, mai ales pentru că PSD nu mai deține guvernarea, o bună parte din timpul care a rămas din mandatul de senator îl voi aloca alături de colegii mei pentru înlăturarea de la putere a acestui guvern care a făcut deja prea mult rău țării și românilor, un guvern ale cărui priorități meschine nu coincid cu interesele cetățenilor. Voi face așadar în continuare tot posibilul, alături de colegii mei, pentru a pune capăt unei guvernări care a distrus în 3 luni tot ce construise PSD în 3 ani.

Dintre evenimentele oficiale la care am luat parte în decursul anului trecut ca senator de Călărași, aș aminti doar câteva, ce se remarcă pentru intenția organizatorilor de a schimba ceva în bine la nivelul județului nostru și pe care, prin prezența mea, le-am susținut și le voi susține:

– Târgul firmelor de exercițiu, o inițiativă la care am participat mereu cu drag și care se dorește a încuraja copiii, chiar de pe băncile școlilor, să își dezvolte aptitudinile antreprenoriale și de a le exersa într-un mediu cât mai apropiat de cel real

– Ediţia a XXIV-a a Concursului Naţional cu participare internațională „Ion Barbu –Dan Barbilian”, eveniment cultural şi ştiinţific de tradiţie pentru județul nostru care reunește copiii care s-au remarcat la matematică și literatură

– Aniversarea a 135 de ani de la înființarea Colegiului Național ”Barbu Știrbei” din Călărași și a 100 de ani de la acordarea dreptului gimnaziului de a organiza și cursuri liceale de ciclu superior

– Conferința ”Întreprinzătorul, cea mai mare avere a națiunilor”, care se dorește a susține mediul antreprenorial călărășean și a promova interesele antreprenorilor în fața reprezentanților instituțiilor publice

– ”Susțin învățământul preuniversitar agricol” organizat de revista Ferma, un eveniment de care județul nostru, care are un pronunțat specific agricol, are nevoie în aceeași măsură în care avem nevoie de forță de muncă pentru punerea în valoare a terenurilor agricole.

Dragi călărășeni,

Ca și până acum, ușa cabinetului meu senatorial este deschisă oricărui cetățean care dorește să îmi expună o situație, o dificultate sau care are o propunere pentru îmbunătățirea unor legi și prevederi normative. În aceeași măsură, voi face tot posibilul pentru a suplini lipsa de activitate a aleșilor liberali în județul nostru și voi atrage atenția miniștrilor, de această dată ca senator al Opoziției, asupra problemelor cu care ne confruntăm în Călărași, pentru ca investițiile pe care PSD le-a demarat în județ spre binele locuitorilor să continue pe cât posibil.

Mulțumesc la final tuturor reprezentanților mass-media locale și regionale care au preluat în decursul anului 2019 declarațiile mele sau au prezentat reperele activității mele pentru informarea corectă a călărășenilor. Presa din Călărași a crescut de la an la an, iar în 2019 am observat o creștere a calității conținutului publicat, dar și un avânt al conținutului de tip online TV, care a început să prindă în special la tinerii consumatori de conținut online și în special la utilizatorii de conținut de pe platformele de socializare.

Cu prețuire,

Senator PSD Roxana-Natalia Pațurcă

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite