Pe 11 iunie a.c., în oraşul Lehliu Gară şi comuna Unirea se vor organiza alegeri locale parţiale pentru desemnarea noilor primari. La Lehliu funcţia a fost vacantată prin demisia lui Iulian Iacomi, ales deputat la alegerile din 11 decembrie 2016, în timp ce primarul comunei Unirea, Dan Nica, a fost eliberat din funcţie, anul trecut, în urma stării de incompatibilitate şi a conflictului de interese constatate de către Agenţia Naţională de Integritate.
Social democraţii călărăşeni i-au nominalizat pe actualii interimari ai celor două localităţi, viceprimarii Ştefania Moga (Lehliu Gară) şi Florian Belu (Unirea), iar PNL va încerca să câştige cu Laurenţiu Bănescu (Lehliu Gară), consilier judeţean şi Aurica Pârlea (Unirea), fost primar şi actual consilier local al comunei.
Dacă cei doi candidaţi ai PSD, Ştefania Moga şi Florian Belu, se află la prima lor candidatură pentru funcţia de primar, cei ai liberalilor sunt la a treia (Bănescu), respectiv a patra (Pârlea) încercare fiecare.
Aurica Pârlea a pierdut alegerile la Unirea, din postura de primar, prima dată în 2008, în faţa candidatului de atunci al PSD, Anghel Olteanu, cel care a avut, ulterior, la activ, două mandate de primar: 2008-2012 şi 2012-2016. Pârlea a candidat şi în 2012, nereuşind să-l învingă nici atunci pe primarul în funcţie, Anghel Olteanu. Nemaiputând să candideze, în 2016 locul lui Olteanu a fost luat de fostul viceprimar Dan Nica, care a câştigat alegerile în faţa aceleaşi candidate a PNL, însă nu s-a bucurat prea mult, fiind eliberat din funcţie în luna septembrie a aceluiaşi an, tot din cauza incompatibilităţii şi a conflictului de interese. De data aceasta, Aurica Pârlea se va bate cu Florian Belu şi, cu toate că este conştientă că nu are mari şanse, spune că doreşte să le încurce socotelile pesediştilor, acuzându-i de faptul că au câştigat de fiecare dată prin cumpărarea de voturi.
De partea cealaltă, Laurenţiu Bănescu, candidat al PNL la Lehliu Gară, se află la a treia tentativă de a deveni primar al oraşului, după cele din 2008 (din partea PSD) şi 2012 (din partea APC – PDL). Bănescu a declarat că acum are mult mai multă experienţă decât la precedentele candidaturi, participând în alegeri, la vremea respectivă, mai mult împins de la spate. Şi aici se pleacă tot cu şansa a doua, dar există speranţe într-un vot pozitiv, cel puţin la nivel declarativ.
Campania pentru scrutinul din 11 iunie va dura doar două săptămâni şi va demara pe 27 mai. Ambele partide vor să îşi demonstreze forţa pe care o mai au sau au căpătat-o în judeţ, astfel că îşi vor mobiliza tot activul în cele 14 zile de campanie.