luni, noiembrie 25, 2024
AcasăCOMUNITATETudorel Minciună: „Incineratoarele de deșeuri periculoase nu sunt poluante, așa cum se...

Tudorel Minciună: „Incineratoarele de deșeuri periculoase nu sunt poluante, așa cum se vehiculează în mod iresponsabil și dezinformat”

- Advertisement -

Mircea Brândușă. Mai sunt doar câteva luni până la alegerile locale. Lupta pentru fotoliul de primar se ascute iar adversarii politici încep să lanseze acuzații mai mult sau mai puțin adevărate. La fel stau lucrurile și în comuna Mitreni, acolo unde actualul primar a concesionat un teren pentru construirea unui incinerator ecologic de deșeuri medicale. Doar că există voci care contestă acest proiect. Pentru a prezenta situația reală, impactul ecologic dar importanța economică a acestui proiect, primarul Tudorel Minciună, a adus precizări legat de acest subiect.

„Stimați consăteni, deranjeză pe cineva faptul că eu, actualul primar de opt ani al comunei Mitreni, sunt interesat de a aduce investitori, locuri de muncă, perspective de dezvoltare a infrastructurii precum și proiecte chiar de protecție nu numai a sănătății noastre, ci și a altora precum și a mediului?

Ce om de bună credință, căruia îi pasă cu adevărat de binele nostru al tuturor, poate interpreta binele drept rău sau dezvoltarea comunei Mitreni ca pe un regres? Și spun asta, fiindcă, după 8 ani în funcția de primar al comunei Mitreni, mă întreb dacă cineva poate să afirme, fără să caut a fi cumva lăudat neapărat, că nu am avut mai multe realizări în acești ani ca în toți anii de după ’89 până la învestirea mea în poziția de primar.

Deși, cu regret vă mărturisesc, că nu sunt indiferent față de acele lucruri pe care am promis să le implinesc, dar nu am reușit, din motive care țin în realitate de dificultăți birocratice și de resursele financiare limitate, cu care a trebuit să mă descurc. Această luare de poziție, acest drept la replică, nu servește în scop politic sau electoral, căci, în ce mă privește ca primar, realizările spun mai mult ca toate cuvintele, faptele sunt fapte, ele nu mai au nevoie de justificare. Se vede cu ochiul liber.

De aceea, doresc pe această cale să vin în intâmpinarea neliniștilor create în rândul oamenilor, îndreptățite de altfel, indiferent că mi-au dat încrederea prin votul lor sau nu. Sunt neliniști născute cu prilejul răspândirii unei vești despre o hotărâre adoptată la ultima ședință de consiliu din primăria Mitreni, referitor la amplasarea unui incinerator de deșeuri medicale, departe de locuințe, de case, de gospodării, într-o zonă în care o parte din consăteni nu au găsit nimic mai bun decât să descarce, de-a lungul anilor, mormane de deșeuri și gunoaie peste gunoaie, după cum se vede și în fotografiile atașate. Spun asta fără să judec pe cineva, este doar o constatare.

Am să încep prin a spune că atunci când se folosesc zvonuri pe facebook conținând cuvinte precum „periculoase pentru populație dar și pentru mediu”, nu mai poți spune că cei ce judecă un astfel de caz mai sunt capabili să vadă imaginea reală a lucrurilor, fiindcă teama și suspiciunea au fost deja sădite în mintea celui care ar vrea să judece liber, cu propria minte. Drept urmare, niciun om cu o gândire elementară normală si cu un minim de discernământ nu ar putea fi de acord cu propunerea de a i se pune in pericol sănătatea sau mediul în care trăiește.

E logic, iar eu sunt total de acord cu această atitudine firească. Dar haideți, vă rog, înainte să ucidem binele din fașă, să analizăm lucrurile pe rând, să vedem cum arată ele de fapt!

Prima întrebare: Cât de periculos este un astfel de incinerator?

O să fiți surprinși, chiar. Nici pe departe, comparabil cu gradul de poluare al unei sobe normale pe lemne, așa cum a trăit și încă mai trăiește majoritatea dintre noi, dacă discutăm de fum și de emisia de monoxid de carbon, care este de mii de ori mai mare ca ceea ce iese la final pe coșul unui astfel de incinerator. Incinerarea este SINGURA metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deșeurilor medicale, din motive de SIGURANȚĂ A SĂNĂTĂȚII PUBLICE (materiale din plastic, anatomo-patologice și, de asemenea, a citostaticelor).

Incineratoarele de deșeuri periculoase nu sunt poluante, așa cum se vehiculează în mod iresponsabil și dezinformat, fiind dotate cu sisteme automate de filtrare, neutralizare și monitorizare. Pentru a avea un termen de comparație, gândiți-vă că un astfel de incinerator modern, omologat de Agenția Națională de Mediu, emite într-un an echivalentul noxelor generate de două camioane cu remorcă. (sursa: Infomediu Europa, revistă de mediu și ecologie, 11 iulie 2018).

Astfel de incineratoare moderne, după cum reiese din analiza din fotografiile postate, se încadrează detașat, de departe în limitele de poluare impuse de normele actuale ale Uniunii Europene. Ele sunt monitorizate permanent prin senzori de către autoritățile respnsabile, la intervale de minute pentru fiecare măsurătoare, iar orice depășire a perametrilor indicați în tabelele postate se soldează cu reacția neîntârziată, imediată, de urgență a organelor statului cu scop de scoatere din funcțiune, de anchetă pentru remediere sau de sancționare sub forma desființării lor la nevoie.

Din tabelele atașate puteți, cu un minim de efort, să comparați limitele superioare admise, trecute pe ultima coloană din dreapta, cu valorile determinate la măsurătorile succesive pentru un astfel de incinerator ultramodern, nou, nu cumpărat second-hand din afara țării, efectuate la intervale diferite de timp în cursul unui ciclu complet de incinerare, trecute pe coloanele cu semnul Det. 1, Det. 2, Det 3 ș.a.m.d..

Sub fiecare tabel veți putea afla din ce s-au făcut măsurătorile respective, adică tipul de probe analizate (vezi cu titlul CONCLUZII ȘI OBSERVAȚII). Pentru a înțelege mai bine prescurtările, pentru interesați:

-ppm înseamnă părți per milion, adica una parte dintr-un milion de părți egale.

-HG înseamnă hotărâre de guvern

-media înseamnă media calculată a valorilor determinate de fiecare dată la fiecare compus (CO-monoxid de carbon, SO2- dioxid de sulf, CO2- dioxid de carbon și așa mai departe).

Pentru sănătatea noastră vă asigur, dacă vrem să rămânem până la urmă cinstiți cu noi înșine, că mașinile pe care noi toți le conducem precum și sobele pe lemn cu care ne încălzim sunt infinit mai poluante, orice comparație fiind de prisos. Cât despre mediu, îndrăznesc să ridic o singură întrebare: toate deșeurile menajere, colectate în mormane presărate peste tot cuprinsul României în general și cele din zona noastră în special, cu aspect de munți, unde se vor duce?

Cumva sunt focare de infecție și ne prefacem că nu știm? Cumva au afectat deja pânza freatică și vor continua să o facă, pentru că, de cele mai multe ori, ÎNTR-UN CAZ FERICIT, dar spre TRAGEDIA ecologică a noastră a tuturor precum și a urmașilor noștri, se aruncă efectiv pământ peste ele, ca și cum am arunca mizeria sub preș, ca să zicem așa, crezând că este totul bine și ok?

Păi, oameni buni, tocmai ASTA se numește boală, indiferent că ne convine sau nu, și nu eradicarea ei tocma prin măsuri de colectare si incinerare controlată discutate aici, eradicare a acestui fenomen de acumulare continuă de deșeuri, un fenomen care duce de fapt la punerea în pericol a vieților noastre și nu numai!

V-ați întrebat, oare, ce se întâmplă cu balastul și resturile care rezultă din beneficiile serviciilor medicale de care noi toți beneficiem, fie că mergem la un stomatolog, sau la Spitalul din Oltenița, sau la București pentru tot felul de intervenții pentru noi sau pentru cei pe care îi avem în grijă? (părinți, bunici, copii – indiferent că vorbim de o extracție a unui dinte, de o ecografie, de o operație de apendicită sau de tratamente mai ample – toate astea presupun seringi, câmpuri operatorii, așadar materiale din plastic sau resturi infectate, de care nu puține spitale din țara noastră, chiar și din imprejurimi – vezi situația din Călărași de pildă – se leapădă prin metode care nu mai au nimic de-a face cu norme de siguranță sau mediului, de protecția noastră nici nu mai vorbim, a celor care mergem acolo de fapt să ne căutăm de sănătate.

Întebarea nr. 2: Ce reprezintă chiria de 1500 de RON pe an? Este mult sau este puțin? Cum de s-a ajuns oare la această sumă?

Răspunsul este simplu: terenul de o JUMĂTATE de hectar, vizibil in fotografii, NEPRODUCTIV, în starea pe care o puteți constata și singuri, a fost evaluat de un expert la condițiile actuale ale pieței. Nu s-a negociat.

Dacă vociferează cineva că este foarte puțin, ar trebui să nu se piardă un lucru din vedere: de exemplu la noi în comună se oferă nu pe o jumătate de hectar, ci pe un întreg hectar de pământ, aproximativ 500 de Lei (echivalentul de 5 milioane în lei vechi) pentru obținerea unei cantități de ca. 1200 kg de grâu pe an. Comparați dv. vă rog și judecați dacă suma de 1500 de lei ce va reveni bugetului local este mică in aceste condiții!

Vă rog să țineți cont și de faptul că obținerea prin cumpărare a unui teren, nu prin închiriere, ar fi fost o opțiune alternativă pentru acest întreprinzător, fără să mai fi putut discuta de amenajarea și exploatarea unui teren neproductiv pentru comuna noastră. Întrebarea nr. 3: De ce tocmai Mitreni și nu altă localitate?

De ce nu altă localitate, nu pot să vă răspund, deoarece nu pot vorbi în numele altora. Eu vorbesc în numele deciziilor mele pe care mi le asum împreună cu consiliul local. O dată cu aducerea spre propunere a acestei oferte de către cei care reprezintă firma respectivă, am aflat totuși că Mitreni reprezintă un punct important din punct de vedere logistic și al accesului pe traficul rutier, al poziției lui, în raport cu regiunea deservită de aceasta.

Din punct de vedere al fluidității traficului se pare că Mitreni este mai accesibil ca oricare altă localitate care ar fi putut intra in sfera de interes a solicitantului, nu în ultimul rând fiindcă se situează chiar în centrul zonei pe care o acoperă prestatorul de colectare și incinerare a deșeurilor medicale.

Întrebarea nr. 4: Ce beneficii aduce implementarea unui astfel de proiect în comuna Mitreni?

-crearea de noi locuri de muncă (30, conform planului firmei in discuție)

-aducerea unui plus de importanță în zonă prin extinderea infrastructurii (a drumului de acces la acea locație)

-facilitarea și grăbirea acordării avizului pentru implementarea proiectului de gaze naturale, acest incinerator fiind un imens consumator de gaz

-posibilitatea recuperării căldurii produse și redistribuirea, respectiv refolosirea ei printr-un sistem de conducte de apă caldă către sute, dacă nu chiar mii de gospodării

-orice investitor care are sediul firmei în comuna noastră, ca în cazul de față, va plăti taxe către primăria comunei Mitreni, adică aduce bani în plus la bugetul local, care vor fi folosiți în interesul consătenilor noștri

-fiecare investiție într-o zonă atrage după sine și interesul altor investitori, deci crește șansele de dezvoltare a comunei pe termen mediu și lung.

Concluzie: haideți să nu ne punem singuri bețe în roate, să nu mai fim împotriva noastră! Haideți să privim cu ochi clari proiectele de dezvoltare, care aduc o contribuție la ridicarea comunei noastre! Să nu mai practicăm izolarea, să nu mai fim captivii unor mentalități defensive, păguboase, care țin pe loc dezvoltarea comunei Mitreni! Singuri nu putem, avem nevoie de relații cu investitori, cu oameni care aduc un plus de valoare acestor meleaguri.

Chiar și pentru cei care vor să politizeze cu orice preț astfel de inițiative, politizare pe care eu o înțeleg, în aspirația lor către ocuparea scaunului și a poziției din care eu vă vorbesc acum, îi invit cu respect să nu mai practice alarme false, să nu mai răspândească informații trunchiate, doar pe jumătate, ci să emită mai bine idei cu conținut, proiecte de dezvoltare, să îi recomande anumite performanțe atinse până acum în viața lor, să se preocupe de o competiție a valorilor și a soluțiilor, adică să promoveze cu adevărat interesele comunității, punându-le pe primul loc în activitatea de oameni responsabili cu mersul către ceva bun al comunei Mitreni.

Căci este vorba nu numai de cârmuirea pe o perioadă limitată de un mandat de primar, ci mai ales de responsabilitatea față de ce fel de lume vom lăsa drept moștenire copiilor și nepoților noștri. O lume în care vor putea trăi. Asta este una din marile datorii ale noastre, în care cred și pentru care nu voi înceta să lupt cu toate forțele și mijloacele legale care îmi stau la dispoziție, bineînțeles respectând libertatea dumneavoastră de a hotărî. Dar să hotărâți în cunoștință de cauză și nu după o campanie de dezinformare.

În altă ordine de idei vă anunț că străzile Mărțișor și Măceșului încep anul 2020 într-o haină nouă, mult dorită și de comuna Mitreni fiind modernizate printr-un covor asfaltul de bună calitate. Deplasările către și de la sediul primăriei Mitreni de acum înainte vor fi mult mai plăcute, ba chiar liniștitoare pentru orice șofer care pune preț pe protejarea suspensiilor autoturismului.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite