Educația a fost unul dintre domeniile prioritare pentru primarul Aurel Vasile încă de când a preluat conducerea Primăriei Jegălia. Iar acest lucru se poate vedea în toate școlile și grădinițele din satele comunei.
Directorul școlilor din Jegălia și Gâldău, dar și al grădiniței, este Cristina Dumitru, profesor de istorie, de 12 ani la cârma instituției de învățământ, de când la primărie a ajuns și Aurel Vasile.
Împreună au pus bazele unei colaborări fructuoase care au făcut ca Școala din Jegălia să fie una dintre cele mai moderne din județ și chiar cea mai modernă școală de țară.
„În momentul actual avem una dintre cele mai dotate și moderne școli din județ și fără implicarea domnului primar, aceste proiecte nu ar fi avut finalitate. Pot spune că ne mândrim că, la nivel de comunitate, avem oportunitatea ca elevii noștri să desfășoare anumite activități extrașcolare, susținute financiar de Primăria Jegălia, la inițiativa domnului primar Aurel Vasile, care este îndrăgit de copii și, chiar dacă uneori i s-au pus bariere, a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a realiza toate proiectele. Întotdeauna a pus educația în vârful piramidei obiectivelor propuse.”, ne-a declarat directoarea Cristina Dumitru.
Școala a fost reabilitată și modernizată printr-o serie de proiecte europene:
Transformările au început în 2017 prin PNDL, prin acest proiect beneficiind de următoarele dotări: table interactive, videoproiectoare, table magnetice, ecrane de proiecție, material didactic pentru toate disciplinele, atât pentru învâțământul preșcolar, primar și cel gimnazial, sală de sport cu dotări corespunzătoare, teren sintetic de sport, centrala pe lemne.
În anul 2022, a fost implementat proiectul PNRAS, în urma căruia s-au achiziționat echipamente IT (dotări complete în 5 săli de clase) fiecare sală fiind dotată cu: display 75, laptop, imprimantă multifuncțională, sistem audio, scanere, camere pentru videoconferințe.
În anul 2023, prin proiectul PNRR, au fost completate toate celelalte săli de clasă cu echipamente IT, constând în: display 75, laptop, imprimantă multifuncțională, sistem audio, scanere, camere pentru videoconferințe. Toate sălile de clasă au fost dotate cu mobilier individual, scaune ergonomice și dulapuri, au fost dotate cabinetul de informatică și două cabinete multidisciplinare (un cabinet de fizică – chimie – biologie și altul de istorie – geografie – arte), cât și un cabinet de consiliere psihologică.
Pe lângă acestea a fost realizată și o „sală de relaxare și antrenare a minții”, în care elevii și profesorii desfășoară, atât activități din cadrul programei școlare, cât și activități de tip nonformal, această sală fiind dotată corespunzător, prin sponsorizări.
„În contextul în care tehnologia evoluează, iar generațiile de copii sunt diferite de la o etapă la alta, trebuie ca și școala să se adapteze la noile cerințe educaționale. Consider că noi ne-am aliniat digitalizării, cu ajutorul proiectelor pe care am reușit să le implementăm. Atât elevii, cât și cadrele didactice le utilizează la absolut toate disciplinele, existând încă de la început o maximă deschidere către ideea de digitalizare, fără să excludem învățământul tradițional care are un rol semnificativ în procesul instructiv-educativ.”, a mai spus Cristina Dumitru.