vineri, aprilie 4, 2025
AcasăCOMUNITATEBoboteaza, sărbătoare importantă și marcată de tradiții la Jegălia!

Boboteaza, sărbătoare importantă și marcată de tradiții la Jegălia!

- Advertisement -

Mircea Brândușă. Boboteaza reprezintă o sărbătoare importantă pentru creştinii din România și a fost sărbătorită cu fast pe 6 ianuarie și în comuna Jegălia. Aproximativ 800 de credincioşi din cele trei sate aparținătoare comunei au participat la ceremonia religioasă. La sfârşitul acesteia, preoții din cele trei parohii au aruncat trei cruci în apele brațului Borcea, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

Acestea au fost recuperate de credincioşii înscrişi şi pregătiţi pentru acest moment. Înainte de procesiunea ce ține de un astfel de eveniment, primarul comunei, Aurel Vasile ne-a oferit câteva informații vizavi de evenimentul organizat în comuna pe care o conduce.

Rep: Domnule primar, ce înseamnă pentru comunitatea din Jegălia acest important eveniment, Boboteaza la români?

V.A.: Comuna Jegălia, fiind situată pe malul Borcei, păstrează obiceiuri după dogma bisericească importanța Bobotezei. Zi, când după datina strămoșească, botezăm caii, maşinile, după care am mers pe malul brațului Borcea unde am aruncat crucile pentru cele trei sate aparținătoare comunei, Gâldău, Jegălia şi Iezeru. Au urmat concursurile hipice, constând în viteză, frumuseţe, precum și alte activităţi pe care le-am preluat şi noi de la bătrânii noștri.

Tracţiune nu am mai făcut pentru că animalele sunt supuse la chinuri mari şi nu dorim să arătăm aşa ceva şi atunci am organizat numai lucruri frumoase că de aceea este botezul Domnului. Noi ne continuăm tradiţiile lăsate din moşi strămoşi de aici din comună. După ce s-au terminat festivităţile de premiere şi după ce toată lumea a dus acasă caii şi maşinile ne-am întâlnim la o ţuică fiartă și ne-am urat „La mulţi ani!”. Nu am făcut agape, n-am făcut niciodată.

Rep: La a câta ediţie se află sărbătoarea Bobotezei?

V.A.: De când mă ştiu, dar am continuat tradiţia, n-am făcut nimic în plus şi nici în minus. Ce-mi pare rău este că a scăzut numărul de animale, nu se mai vine cu vaca cum se venea înainte, cu capra la botez, acum se vine numai cu caii şi maşinile. Mă întreb de ce? Noi le acordăm prioritate tuturor participanților.

Rep: În ce au constat premiile oferite participanților, câștigătorilor?

V.A.: Premiile pe care primăria le oferă sunt în funcţie de ce bani s-au strâns. De la consilierii locali, de la agenții economici, de la persoane particulare.

Rep. Cei care au recuperat crucea beneficiază de un premiu special în bani?

V.A.: La noi, cel ce prinde crucea, merge din casă în casă cu botezul şi primește anumite sume din partea locuitorilor.

Rep: Premile pentru concursurile hipice vor fi în bani?

V.A.: De acest aspect s-a ocupat domnul vice. Dumnealui a coordonat o comisie întreagă și împreună cu consilierii locali, crescătorii de animale, oameni de bine, fermieri, întreprinzători, au strâns o sumă de bani pe care au împărțit-o celor care s-au clasat pe podium.

Rep: Un mesaj pentru locuitorii localităţii Jegălia la început de an 2020?

A.V.: Botezul este de fapt un act bisericesc de creştinism. Ce să le urez? Să le dea Dumnezeu un an bun, să fie sănătate și pace! Un an bun cu împliniri sufleteşti și tot ceea ce-şi doreşte omul! Doamne ajută şi să fie într-un ceas bun!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite