Marius Lotrea. La Călăraşi, despre Oana Niculescu Mizil nu se ştia, până nu demult, decât că este nepoata lui Paul Niculescu Mizil, ministru şi vicepremier pe vremea lui Ceauşescu, şi că în 2008 l-a bătut pe Gigi Becali în campania pentru Parlament. În noiembrie a sosit la Călăraşi să organizeze campania electorală pentru prezidenţiale în PSD. De atunci au apărut şi contrele cu Doru Ioan Tărăcilă, fost preşedinte al social democraţilor călărăşeni. După alegeri, s-au spus vorbe grele despre prezenţa Oanei Mizil la Călăraşi. Cu toate astea, este foarte hotărâtă să candideze la preşedinţia organizaţiei.
Rep: Venirea dumneavoastră la Călăraşi, deşi ar fi trebuit să aranjeze oarecum lucrurile în PSD, mai mult le-a deranjat, în opinia unora, iar cel care a dezaprobat public prezenţa dumneavoastră în această organizaţie a fost Doru Ioan Tărăcilă, fostul preşedinte.
O.N.M.: Aţi spus că mai mult i-am deranjat, eu nu cred aşa ceva, s-a văzut la Conferinţa Judeţeană extraordinară, atunci când a fost pomenit numele meu, aproape toată sala m-a aplaudat şi a fost de partea mea. N-au fost multe persoane împotriva mea, eu nu am auzit decât o persoană care a vociferat îmoptriva mea, anume Doru Ioan Tărăcilă, un personaj pe care eu îl respect, îl stimez, a avut timpul lui, un personaj care a construit dar a şi dărâmat. Se ştie foarte bine că organizaţia PSD Călăraşi a fost la pământ în ultimii ani, a pierdut aproape toate alegerile. Îmi pare rău că s-a luat de persoana mea, pentru că eu am venit la Călăraşi cu intenţii foarte bune, cu scopul de a câştiga alegerile.
Rep: Poate aţi deranjat hegemonia domnului Tărăcilă în organizaţia judeţeană Călăraşi…
O.N.M.: Dar mai există hegemonie? Eu mă întreb pentru că am bătut judeţul ăsta în lung şi-n lat, dintr-un capăt în celălalt şi nu am mai auzit de domnul Tărăcilă. Eu n-am întâlnit om care să nu fi vrut să lucreze alături de mine şi de echipa mea de campanie. Am avut o echipă serioasă la centru, şi când spun centru mă refer la municipiul Călăraşi, iar abilitatea mea sau nu numai abilitatea mea, ci scopul comun ne-a adus pe toţi la aceeaşi masă. Eu în acea perioadă, de nenumărate ori, am stat de vorbă cu domnul Tărăcilă şi i-am spus „haideţi să lucrăm împreună”. Eu nu am venit aici să dau pe cineva afară, din contră am vrut să atrag toţi oamenii de valoare ca să luptăm pentru acelaşi scop. S-a şi văzut că mulţi din fosta echipă a d-lui Tărăcilă au venit în echipa noastră, au lucrat împreună cu noi şi am câştigat alegerile. Geoană a ieşit învingător în judeţul Călăraşi.
Rep: Câte sacoşe de bani aţi avut la vot?
O.N.M.: Cum să am sacoşe de bani… Aş fi fost încântată să am sacoşe de bani. Mi s-a părut chiar jalnic să dai într-o echipă care a muncit. El a dat în mine dar de fapt a dat în întreaga echipă, pentru că eu am făcut parte din această echipă de la Călăraşi. Oamenii aceştia au muncit zile şi nopţi, am făcut mii de km, în două săptămâni am făcut 13.600 km. Veneam la prima oră şi plecam noaptea târziu, şi aceşti oameni care au stat aici au muncit la fel ca şi mine. De ce acest lucru nu se calculează în succesul echipei de Călăraşi?! Într-adevăr, am sprijinit cu tot ce înseamnă produse electorale, toate partidele au făcut la fel. Am avut găleţi, am avut pixuri, am avut umbrele, geci, asta este normal, toate partidele au avut acest lucru.
Rep: În momentul în care aţi fost desemnată să vă ocupaţi de organizarea alegerilor în judeţul Călăraşi, luaseţi decizia de a vă muta cu arme şi bagaje la Călăraşi?
O.N.M.: Nu, absolut deloc. Deci cum s-a întâmplat, vă spun acum în exclusivitate. S-a făcut o analiză pe organizaţiile cu probleme. S-a discutat cu tinerii care au reuşit în propriile lor campanii uninominale şi, într-o discuţie deschisă, ne-au propus să preluăm unele judeţe, Călăraşiul, Tulcea, Aradul, etc. Eu, care am câştigat în colegiul 20 în Bucureşti, într-o competiţie grea cu Gigi Becali, am preferat Călăraşiul.
„La Bucureşti s-a văzut că nu au existat rezultate în ultimele campanii electorale, dar nu din cauza organizaţiei în ansambul ci a unor persoane. Cred că n-au vrut să rişte şi au trimis oameni cu imagine care atrag electorat.”
Rep: S-a considerat că la Călăraşi nu există o persoană care să preia conducerea acestei organizaţii?
O.N.M.: Nu ştiu dacă s-a considerat asta pentru că aici sunt foarte mulţi oameni buni şi de valoare, dar cred că la Bucureşti s-a vorbit exact de acea hegemonie de care aţi spus dumneavoastră. La Bucureşti s-a văzut că nu au existat rezultate în ultimele campanii electorale, dar nu din cauza organizaţiei în ansambul ci a unor persoane. Cred că n-au vrut să rişte şi au trimis oameni cu imagine care atrag electorat. Eu am demonstrat asta pentru că la europarlamentare m-am ocupat de o altă zonă foarte importantă. Am luat toată diaspora, am restructurat-o într-o lună şi jumătate şi am adus-o de la un procentaj mic la un procentaj mulţumitor pentru europarlamentare.
Rep: Mai spunea Doru Ioan Tărăcilă să nu confundaţi merele cu perele şi făcea referire la alegerile din 2004, când, în Călăraşi, Adrian Năstase a câştigat un număr de voturi aproape egal cu cel pe care l-aţi obţinut dumneavoastră la prezidenţiale pentru Mircea Geoană. Dumneavoastră aţi comparat alegerile de acum cu alegerile parlamentare, locale şi europarlamentare de care s-au ocupat aceştia.
O.N.M.: Merele cu perele sunt tot fructe şi cred că ne plac tuturor. Eu nu fac diferenţa între o campaniile electorale, că este prezidenţială, parlamentară sau locală, toate îşi au importanţa lor. Câţi primari s-au pierdut aici în ultimul timp, inclusiv cei câştigaţi care au plecat din partidul nostru. Cineva şi-a pus întrebarea: – v-am spus, am asimilat foarte multe informaţii din judeţ – „nu-i păcat să pierdem câţi primari am pierdut, care au plecat la celelalte partide?”. Cineva şi-a pus întrebarea: „oameni buni, de ce au plecat aceşti primari, care mulţi dintre ei sunt excepţionali în localităţile lor?”, şi-au pus întrebarea: „de ce tinerii n-au putut să facă ceva în această organizaţie, de ce tinerii n-au crescut în această organizaţie?” Eu am muncit cot la cot cu ei în această campanie şi am văzut ce capacitate de muncă au şi de atracţie a voturilor. De ce organizaţia la nivel judeţean este atât de divizată şi dezorganizată? Eu sunt o persoană foarte organizată, eu am reuşit prin propriile mele puteri, bineînţeles că am şi un nume greu, de valoare, de multe ori mi-a adus şi necazuri, de multe ori mi-a adus şi bucurie sau mi-a deschis uşi, dar de la 22 de ani, de când tatăl meu s-a prăpădit, am ştiut să-mi organizez foarte bine viaţa, am ştiut să-mi organizez foarte bine societăţile, am ştiut să-mi organizez campania pe uninominal şi, tocmai de aceea, când am venit aici şi am intrat în haos, că pur şi simplu era un haos, mi-am propus să reaşez lucrurile pe un făgaş normal. Organizaţie pusă la punct am întâlnit la Olteniţa, la Călăraşi, cea condusă de Ştefan Ion.
Rep: S-a propus la Bucureşti ca cineva să preia anumite organizaţii. V-a întrebat cineva dacă vreţi să vă duceţi la Călăraşi?
O.N.M.: Da, am avut un dialog cu seniorii partidului, mie aşa îmi place să le spun, pentru că sunt mai tânără în politica românească deşi în PSD sunt din 1999. Am lipit şi afişe în Bucureşti…
Rep: Aceasta este prima etapă în cariera unui politician?
O.N.M.: Trăim într-o lume tumultoasă, într-o societate care se mişcă foarte repede, trebuie să o faci şi pe asta, să urci anumite trepte, dar revenind la organizaţia de Călăraşi, am fost întrebată dacă vreau să mă ocup de acest judeţ, nu mi s-a spus ce este aici, exact aşa cum am fost întrebată dacă vreau să candidez în Ferentari. Am venit aici, am văzut despre ce este vorba, m-am întors în Bucureşti şi le-am spus că am curajul să fiu alături de această organizaţie şi să câştigăm. Nimeni nu m-a crezut. La fel s-a întâmplat şi la parlamentare, când am preluat Ferentariul, contracandidatul Gigi Becali mi-a spus că o să mă distrugă, eu am spus că o să câştig din primul tur, şi aşa a fost. La prima conferinţă toţi râdeau, inclusiv partenerul meu de campanie, Răducu Filipescu, a zis: „Oana, tu o să pierzi din prima, mai bine întoarce-te la Bucureşti.”
Rep: Vreţi să transformaţi această organizaţie într-o societate cu acţionar unic?
O.N.M.: De când mă ştiu, în partidul ăsta doar am ajutat, niciodată n-am luat nimic, nici eu nici soţul meu. Nu avem afaceri cu statul, n-am făcut afaceri cu partidul, eu am mare credinţă în D-zeu şi în divinitate şi consider că atunci când dai, primeşti. Am ajutat zeci de oameni cu diverse lucruri, am făcut peste 700 de perechi de ochelari, oamenii când mă văd pe stradă, vin şi-mi mulţumesc. Eu am trăit într-o familie de politicieni adevăraţi, bunicul meu (n.r. Paul Niculescu Mizil) a condus în ţara asta, a murit după 50 de ani de muncă. Au fost mii de oameni la înmormântare pentru că a fost om. A fost ministru de finanţe, ministru al educaţiei, viceprim-ministru, a avut toate posibilităţile să fie un om extrem de bogat dar a murit sărac. Bunicul meu a murit la o săptămână după ce am candidat. A vrut să mă vadă continuatorul lui în familie. Nu am luat de la partid, am dat la partid.
Rep: Asta s-a şi insinuat, că îi transformaţi pe ceilalţi în angajaţii dumneavoastră.
O.N.M.: Nu, absolut deloc, pentru că nu am dat la membrii de partid. În campanie am ajutat oameni care chiar erau în nevoie, acei oameni vin şi-mi mulţumesc, acei oameni nu sunt angajaţii mei. La conferinţa extraordinară, credeţi că toţi cei care m-au aplaudat, şi eu m-am ridicat şi le-am mulţumit, credeţi că sunt angajaţii mei? Nu păreau angajaţi. Inclusiv în societăţile mele private, eu am lucrat ca o echipă cu ei, niciodată n-am fost patron, din contră. Să vin la Călăraşi, nu-mi este uşor, va fi ceva foarte greu pentru mine, dar am luat decizia asta pentru că de Crăciun şi de Anul Nou am primit peste 400 de mesaje din Călăraşi.
Rep: De unde ştiau călărăşenii telefonul dumneavoastră?
O.N.M.: Telefonul meu este public, este şi pe site la Camera Deputaţilor, eu nu mă ascund, n-am de ce, sunt foarte sociabilă, îmi place să stau printre oameni.
„Aş vrea să-i reamintesc d-lui Tărăcilă că în Călăraşi sunt foarte multe societăţi, în agricultură, conduse de patroni libanezi, prieteni cu noi, şi am foarte multe informaţii şi aş vrea să-i amintesc de anumite lucruri pe care le-a făcut cu aceste societăţi. Eu nu pun pe masă nimic, sunt un om de bună credinţă şi sper că şi dânsul este de bună credinţă.”
Rep: S-a spus că în organizaţia PSD Călăraşi a început să se vorbească araba, la ce credeţi că se făcea referire?
O.N.M.: O mare mizerie, soţul meu este libanez, este catolic, este un om care mi-a stat alături 13 ani de zile, un om care mi-a fost alături în toate momentele mele grele din viaţă şi m-am necăjit foarte tare când s-a spus aşa ceva. Eu niciodată nu dau într-un om, dar nu sunt de acord să mi se lovească familia, prefer să dea în mine. Aş vrea să-i reamintesc d-lui Tărăcilă că în Călăraşi sunt foarte multe societăţi, în agricultură, conduse de patroni libanezi, prieteni cu noi, şi am foarte multe informaţii şi aş vrea să-i amintesc de anumite lucruri pe care le-a făcut cu aceste societăţi. Eu nu pun pe masă nimic, sunt un om de bună credinţă şi sper că şi dânsul este de bună credinţă. E păcat să spună că se vorbeşte araba, când el a făcut afaceri şi are prieteni arabi în judeţul ăsta. Chiar unul dintre aceştia m-a sunat şi mi-a spus că nu îi vine să creadă: „omul acesta a venit şi a mâncat în casa mea de mii de ori…”
Rep: V-aţi hotărât, candidaţi?
O.N.M.: Sigur că da, eu când spun un cuvânt, pentru mine este cuvânt.
Rep: Vă este teamă să candidaţi împotriva lui Tărăcilă?
O.N.M.: Ei Doamne, nu. Nu mi-a fost teamă să candidez împotriva lui Gigi Becali, toată lumea are libertatea să candideze şi cel mai bun câştigă.
Rep: Ce aţi schimba în organizaţie sau ce credeţi că trebuie adus în plus?
O.N.M.: Oamenii să aibă mai multă încredere în ei înşişi, pentru că sunt foarte buni. Doamnele de la pensionari au venit şi mi-au pus o listă în faţă cu o groază de acţiuni şi activităţi care se pot face în următoarele luni, sunt fantastice, le vom face. Se pune întrebarea de ce nu s-au făcut şi înainte? Tinerilor vreau să le dau posibilitatea să crească în măsura profesionalismului, pe măsura experienţei politice, să lucrăm şi să creştem într-o echipă. Eu sunt de principiu că un lider fără o echipă în spate, fără piloni, nu produce beneficii pentru organizaţie. Un lider foarte bun se sprijină pe o echipă foarte bună.
Rep: Care va fi locul lui Doru Ioan Tărăcilă în organizaţia judeţeană cu Oana Niculescu Mizil preşedinte al organizaţiei?
O.N.M.: Eu nu port ranchiună nimănui, chiar dacă a vorbit cum a vorbit despre mine. În campanie i-am întins o mână. Noi avem un singur scop acum, alegerile din 2012. Scopul meu, împreună cu echipa de aici, este să fim organizaţie extrem de puternică aşa cum am fost în alegeri, extrem de bine rânduită. Dacă Doru Ioan Tărăcilă vrea să facă parte din echipă, poate să facă parte, dar nu să arunce cu noroi în organizaţie, pentru că aruncă în familia sa. Noi suntem aici ca o familie, eu aşa văd. Eu nu cred că o să vrea să facă parte, pentru că am auzit că el nu acceptă să fie bătut de o femeie, îl anunţ că am mai bătut un bărbat, electoral, şi nu am teamă.
Rep: Deputatul Damian a afirmat că a plecat din PSD pentru că s-a simţit marginalizat de trimişii de la Bucureşti…
O.N.M.: M-a durut foarte mult când am auzit aceste lucruri, din contră, noi am lucrat în campanie zi de zi, m-am văzut cu el şi la Bucureşti, puneam pe hârtie strategii, eu m-am sfătuit şi cu domnul Boabeş şi cu domnul Damian, nu am făcut nimic de capul meu, pur şi simplu am venit cu un „know how” de campanie, de media, ca să câştig în Călăraşi. Am rămas surprinsă pentru că cu două trei zile înainte de a da această declaraţie, chiar la acest birou, eu cu domnul Damian am făcut o strategie de viitor împreună. Făcea parte din echipa mea, a zis că mă sprijină, niciodată nu i-am dat cumva senzaţia de marginalizare. Înainte cu câteva zile, la telefon mi-a spus că îi pare rău, că i s-au picurat în ureche vorbe împotriva mea şi că a ascultat pe unul şi pe altul. Sunt sigură că a avut motivele lui, nu critic pe nimeni, în continuare cu Damian, fiind colegul meu de la Parlament, vorbesc, o să mă sfătuiesc cu el. Sunt sigură că a avut motivele lui să plece din organizaţie, nu cred că eu aş fi un motiv.
Rep: În 2012, Oana Niculescu Mizil pentru ce funcţie va candida din postura de posibilă şefă a organizaţiei judeţene?
O.N.M.: Hmm, 2012… Eu când am venit în Călăraşi, nu mă gândeam nicio clipă să mă mut ca membru în organizaţia de Călăraşi şi să candidez aici. Până în 2012 mai avem de trăit, nu m-am gândit, e o întrebare pertinentă, dar la care nu am răspuns pentru că într-adevăr nu m-am gândit. Scopul meu este să pun organizaţia pe picioare şi în 2012 să câştigăm alegerile.